State Route 85 in Georgia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgia 85.svg
SR-85 GA map.png
SR-85
Begin Columbus
Einde Atlanta
Lengte 96 mi
Lengte 154 km
Route

Centrum.svg Columbus I-185.svg US 27.svg


freeway

Afslagsymbool.svg Anglin Road

Afslagsymbool.svg Cooper Creek Park

Afslagsymbool.svg Miller Road

Afslagsymbool.svg US 80.svg

Afslagsymbool.svg Midland


Centrum.svg Ellerslie

Centrum.svg Waverly Hall

Centrum.svg Manchester

Centrum.svg Woodbury

Centrum.svg Senoia

Centrum.svg Fayetteville

Centrum.svg Riverdale

Afslagsymbool.svg I-75.svg

De State Route 85 is een State Route in de Amerikaanse staat Georgia. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Columbus tot Atlanta, parallel aan de Interstate 85. Een klein stuk in Columbus is een freeway. De route is 154 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 85 begint in de zuidwestelijke stad Columbus, op de grens met Alabama. De weg voert noordoostwaarts de stad uit, dubbelgenummerd met de US 27. Het deel in het noordoosten van Columbus is een freeway, de Manchester Expressway over een lengte van 14 kilometer. In het oosten van Columbus kruist men nog de US 80. Verder buiten Columbus is de State Route 85 een tweestrooks weg die door het platteland van Georgia loopt. De weg heeft niet heel veel doorgaand belang vanwege de I-85, die op circa 30 kilometer afstand een snellere route naar Atlanta biedt. Het noordelijkste deel voert door de zuidelijke voorsteden van Atlanta en is een divided highway met 2x2 rijstroken en kruispunten. De State Route 85 eindigt op de Interstate 75.

Geschiedenis

De State Route 85 vormde van vroeger uit een secundaire route tussen Columbus en Atlanta. Het doorgaande verkeer nam voor de jaren '60 veelal de iets westelijker verlopende US 27, waarmee de SR-85 in het zuiden ook mee is dubbelgenummerd. Met de realisatie van de Interstate 85 in de jaren '60 en '70 kwam het belang van deze routes te vervallen. Alleen in de stad Columbus heeft de State Route 85 een forenzenbelang, hier is de weg uitgebouwd als de Manchester Expressway. Deze snelweg is circa jaren '80 aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Referenties