State Route 89 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-89
Begin Coleville
Einde Mount Shasta
Lengte 243 mi
Lengte 391 km
Route

Markleeville

Sorensens

Meyers

South Lake Tahoe

Tahoma

Tahoe City

Truckee

Sierraville

Calpine

Greagle

Quincy

Greenville

Chester

Hat Creek

McCloud

Mount Shasta

De State Route 89 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een noord-zuidroute door de Sierra Nevada, vanaf de US 395 bij Coleville langs het Lake Tahoe en rond Lassen Peak tot aan de Interstate 5 bij Mount Shasta. De State Route 89 is 391 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint aan de oostkant van de Sierra Nevada nabij Coleville op de US 395. De weg stijgt dan direct van 1.500 meter hoogte naar de 2.534 meter hoge Monitor Pass. De weg voert dan noordwestwaarts door dunbevolkt berggebied, door diverse bergketens met toppen tot 3.300 meter. Er liggen bijna geen plaatsen op de route totdat men het Lake Tahoe bereikt. Ten zuiden van South Lake Tahoe is een korte dubbelnummering met de US 50. De weg voert dan langs de westkant van het Lake Tahoe. Men heeft vanaf de weg weinig uitzicht op het bekende bergmeer, omdat de omgeving dichtbebost is. Het meer ligt op 1.900 meter hoogte. Vanaf Tahoe City voert de State Route 89 verder noordwaarts van het meer af tot aan de Interstate 80 bij Truckee.

Vanaf Truckee voert de State Route 89 in noord tot noordwestelijke richting, langs de oostzijde van de Sierra Nevada. Dit deel van de route kent in eerste instantie minder grote hoogteverschillen. Er liggen maar een paar kleine plaatsjes op de route, en men kruist ten noorden van Truckee ook weinig belangrijke wegen. De bergen zijn in deze omgeving niet zo hoog als zuidelijker, met toppen tot circa 2.300 meter. De weg passeert langs de westkant van het Lake Almanor bij Chester.

Het laatste deel van de route is spectaculair, want de State Route 89 loopt hier over de flanken van de vulkaan Lassen Peak, die 3.187 meter hoog is. Het is één van de meest prominente bergen van California en een groot deel van het jaar met sneeuw bedekt. De weg volgt een bochtige maar spectaculaire route over de berghellingen. het hoogste punt van de weg ligt op circa 2.600 meter hoogte. Daarna voert de State Route 89 met een ruimere boog rond Lassen Peak. Vervolgens voert de weg door lager gelegen gebied, met deels onder 1.000 meter hoogte. Naar het noordwesten doemt dan een tweede, nog hogere berg op, de vulkaan Mount Shasta, die 4.316 meter hoog is en in de ruime omgeving zichtbaar is. De weg voert hier over de voet van, op circa 1.400 meter hoogte, en eindigt vlak daarna bij het plaatsje Mount Shasta op de Interstate 5.

Geschiedenis

Het noordelijk deel van de State Route 89 is onderdeel van de Volcanic Legacy Scenic Byway, een All-American Road van 800 kilometer lange weg in California en Oregon. Het deel rond Lassen Peak heet de Lassen Scenic Byway.

De State Route 89 is van oudsher geen erg belangrijke doorgaande weg, het meest belangrijke deel voor doorgaand verkeer is tussen de US 50 en I-80 rond het Lake Tahoe.

Verkeersintensiteiten

Het zuidelijk deel van de route is erg rustig, met slechts 400 voertuigen per dag over Monitor Pass. Dit stijgt iets naar 2.500 voertuigen ten zuiden van de US 50, en een piek van 16.000 voertuigen in South Lake Tahoe. De route rond de westkant van het Lake Tahoe telt 4.000 tot 8.000 voertuigen per dag, piekend op 13.000 voertuigen in Tahoe City. Tussen Tahoe City en de I-80 bij Truckee rijden 10.000 tot 18.000 voertuigen per dag.

Het noordelijk deel van de route is ook vrij rustig. Tussen Truckee en Chester rijden veelal tussen 500 en 2.000 voertuigen per dag. Het deel rond Lassen Peak verwerkt 1.500 voertuigen per dag, voornamelijk toeristenverkeer. 1.200 voertuigen rijden verder tot Mount Shasta.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.