State Route 8 in Alaska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alaska 8 shield.svg
SR-8 AK map.png
SR-8
Begin Cantwell
Einde Paxson
Lengte 135 mi
Lengte 217 km
Route

Centrum.svg Cantwell Alaska 3 shield.svg

Centrum.svg Paxson Alaska 4 shield.svg

De State Route 8, beter bekend als de Denali Highway is een state route in de Amerikaanse staat Alaska. De weg vormt een oost-westverbinding in het binnenland van Alaska, tussen Cantwell en Paxson. De weg is 217 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Denali Highway vormt een oost-westverbinding en sluit in het westen in Cantwell aan op de State Route 3 en in het oosten in Paxson op de State Route 4. De weg is grotendeels een gravelweg en voert door onbewoonde wildernis, behalve begin- en eindpunt liggen er geen plaatsen op de route. De weg doorkruist het voorgebergte van het Alaska Range, dat naar het noorden ligt. Bij goed weer heeft men richting zuidwesten uitzicht op de 6.168 meter hoge Denali (voorheen Mount McKinley). Bij goed weer heeft men uitzicht op diverse gebergtes van zuidelijk Alaska, waaronder de Chugach Mountains en het Wrangell Range. De weg verloopt over de 1.245 meter hoge Maclaren Summit. Op dit punt is het de op één na hoogste weg van Alaska.

Geschiedenis

De Denali Highway.

De weg is in 1957 aangelegd als eerste verbinding naar het Denali National Park. Verkeer tussen Anchorage en Fairbanks verliep toen via Paxson, aangezien de State Route 3 via Cantwell pas in 1971 gereedkwam.

De weg is in slechte conditie en wash-outs door smeltwater zijn gangbaar. Maar kleine delen van de route zijn geasfalteerd, met name het oostelijkste deel. De weg is in de lange winter gesloten.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden tussen 60 en 200 voertuigen over de Denali Highway, voornamelijk toeristen.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Alaska

Alaska 1 shield.svgAlaska 2 shield.svgAlaska 3 shield.svgAlaska 4 shield.svgAlaska 5 shield.svgAlaska 6 shield.svgAlaska 7 shield.svgAlaska 8 shield.svgAlaska 9 shield.svgAlaska 10 shield.svgAlaska 11 shield.svgAlaska 98 shield.svg