State Route 8 in New York

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-8
Begin Deposit
Einde Hague
Lengte 208 mi
Lengte 335 km
Route

Deposit

Masonville

Sidney

New Berlin

Bridgewater

Clayville

freeway

Sauquoit

Chadwicks

Washington Mills

New Hartford

North-South Arterial

Lomond Court

French Road

Burrstone Road

Court Street

Liberty Street

freeway

River Road

Horatio Street

Mulaney Road

Glass Factory Road

Poland

Hoffmeister

Lake Pleasant

Speculator

Wevertown

Chestertown

Hague

De State Route 8 of NY-8 is een state route in de Amerikaanse staat New York. De weg vormt een vrij lange noord-zuidroute door Upstate New York, vanaf Deposit tot Hague. De belangrijkste plaats en enige grotere stad op de route is Utica, waar de State Route 8 is uitgevoerd als freeway. De State Route 8 is in totaal 335 kilometer lang.

Routebeschrijving

NY-8 in Utica.

De State Route 8 begint bij Deposit op de Interstate 86, niet ver van het noordoostpuntje van de staat Pennsylvania. De weg voert noordwaarts en passeert door een vrij bebost gebied met alleen kleine dorpjes. Het gebied is heuvelachtig en erg landelijk. Bij Sidney kruist men de Interstate 88.

Ten zuiden van Utica wordt de State Route 8 een freeway, met 2x2 rijstroken door de zuidelijke suburbs. In de suburb New Hartford is een klaverblad waarbij de State Route 8 afslaat en dan de North-South Arterial door Utica vormt. Dit is ook een snelweg. Een klein stuk tussen het centrum van Utica en de Interstate 90 is ook als de Interstate 790 genummerd. Noordelijk van Utica ligt ook een freeway, en voert door bebost gebied. De State Route 8 slaat na 8 kilometer van de freeway af en is dan een enkelbaans weg.

Het tweede deel van de State Route 8 ten noorden van Utica voert meer richting het noordoosten, door de zeer dunbevolkte Adirondack Mountains. Het gebied is dichtbebost en kent flinke heuvels. De bergen zijn maximaal zo'n 1.000 meter hoog in dit gebied. De State Route 8 voert uiteindelijk min of meer rechtstreeks naar het oosten. Bij Chestertown is een korte dubbelnummering met de US 9 en kruist men kort daarna de Interstate 87. De State Route 8 daalt dan af naar het dal waarin het langgerekte Lake George is gelegen, niet ver van de grens met de staat Vermont. De State Route 9 eindigt in het dorpje Hague op de State Route 9N.

Geschiedenis

De oorspronkelijke State Route 8 uit de jaren '30 was iets langer en liep van Deposit tot de veerdienst over het Lake Champlain bij Ticonderoga, op de grens met de staat Vermont. De route is in de loop der jaren maar weinig gewijzigd, met name rond Utica is de State Route 8 opgewaardeerd tot freeway.

Tussen 1956 en 1964 opende in fases de North-South Arterial door Utica voor het verkeer. Begin jaren '70 is het snelwegdeel in de zuidelijke suburbs van Utica aangelegd. In die tijd is ook de freeway ten noorden van Utica aangelegd. Tussen 2013 en 2017 is het viaduct langs het centrum van Utica vervangen door een nieuw viaduct. Tevens is toen een nieuwe ongelijkvloerse aansluiting met Court Street aangelegd.[1] Het project kostte $ 66,5 miljoen en was het grootste wegenproject van het New York State Department of Transportation dat ooit in Utica is uitgevoerd. In juni 2017 opende de SPUI-aansluiting en de officiële openstelling van de North-South Arterial volgde op 31 oktober 2017.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 21.000 tot 28.000 voertuigen op de freeway door de zuidelijke suburbs van Utica, 28.000 tot 42.000 voertuigen over de North-South Arterial in Utica, 28.000 voertuigen op het deel dat met de I-790 samenvalt en 14.000 tot 16.000 voertuigen op de freeway ten noorden van Utica.

Referenties