State Route 8 in New York

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NY-8.svg
SR-8 NY map.png
SR-8
Begin Deposit
Einde Hague
Lengte 208 mi
Lengte 335 km
Route

Centrum.svg Deposit I-86.svg

Centrum.svg Masonville

Centrum.svg Sidney I-88.svg

Centrum.svg New Berlin

Centrum.svg Bridgewater US 20.svg

Centrum.svg Clayville

freeway

Afslagsymbool.svg Sauquoit

Afslagsymbool.svg Chadwicks

Afslagsymbool.svg Washington Mills

Afslagsymbool.svg New Hartford

Knooppuntsymbool.svg NY-5.svgNY-840.svg

North-South Arterial

Afslagsymbool.svg Lomond Court

Afslagsymbool.svg French Road

Afslagsymbool.svg Burrstone Road

Afslagsymbool.svg Court Street

Afslagsymbool.svg Liberty Street

I-790.svg

Knooppuntsymbool.svg I-90.svg

freeway

Afslagsymbool.svg River Road

Afslagsymbool.svg Horatio Street

Afslagsymbool.svg Mulaney Road

Afslagsymbool.svg Glass Factory Road

Knooppuntsymbool.svg NY-12.svg

Centrum.svg Poland

Centrum.svg Hoffmeister

Centrum.svg Lake Pleasant

Centrum.svg Speculator

Centrum.svg Wevertown

Centrum.svg Chestertown I-87.svgUS 9.svg

Centrum.svg Hague

De State Route 8 of NY-8 is een state route in de Amerikaanse staat New York. De weg vormt een vrij lange noord-zuidroute door Upstate New York, vanaf Deposit tot Hague. De belangrijkste plaats en enige grotere stad op de route is Utica, waar de State Route 8 is uitgevoerd als freeway. De State Route 8 is in totaal 335 kilometer lang.

Routebeschrijving

NY-8 in Utica.

De State Route 8 begint bij Deposit op de Interstate 86, niet ver van het noordoostpuntje van de staat Pennsylvania. De weg voert noordwaarts en passeert door een vrij bebost gebied met alleen kleine dorpjes. Het gebied is heuvelachtig en erg landelijk. Bij Sidney kruist men de Interstate 88.

Ten zuiden van Utica wordt de State Route 8 een freeway, met 2x2 rijstroken door de zuidelijke suburbs. In de suburb New Hartford is een klaverblad waarbij de State Route 8 afslaat en dan de North-South Arterial door Utica vormt. Dit is ook een snelweg. Een klein stuk tussen het centrum van Utica en de Interstate 90 is ook als de Interstate 790 genummerd. Noordelijk van Utica ligt ook een freeway, en voert door bebost gebied. De State Route 8 slaat na 8 kilometer van de freeway af en is dan een enkelbaans weg.

Het tweede deel van de State Route 8 ten noorden van Utica voert meer richting het noordoosten, door de zeer dunbevolkte Adirondack Mountains. Het gebied is dichtbebost en kent flinke heuvels. De bergen zijn maximaal zo'n 1.000 meter hoog in dit gebied. De State Route 8 voert uiteindelijk min of meer rechtstreeks naar het oosten. Bij Chestertown is een korte dubbelnummering met de US 9 en kruist men kort daarna de Interstate 87. De State Route 8 daalt dan af naar het dal waarin het langgerekte Lake George is gelegen, niet ver van de grens met de staat Vermont. De State Route 9 eindigt in het dorpje Hague op de State Route 9N.

Geschiedenis

De oorspronkelijke State Route 8 uit de jaren '30 was iets langer en liep van Deposit tot de veerdienst over het Lake Champlain bij Ticonderoga, op de grens met de staat Vermont. De route is in de loop der jaren maar weinig gewijzigd, met name rond Utica is de State Route 8 opgewaardeerd tot freeway.

Tussen 1956 en 1964 opende in fases de North-South Arterial door Utica voor het verkeer. Begin jaren '70 is het snelwegdeel in de zuidelijke suburbs van Utica aangelegd. In die tijd is ook de freeway ten noorden van Utica aangelegd. Tussen 2013 en 2017 is het viaduct langs het centrum van Utica vervangen door een nieuw viaduct. Tevens is toen een nieuwe ongelijkvloerse aansluiting met Court Street aangelegd.[1] Het project kostte $ 66,5 miljoen en was het grootste wegenproject van het New York State Department of Transportation dat ooit in Utica is uitgevoerd. In juni 2017 opende de SPUI-aansluiting en de officiële openstelling van de North-South Arterial volgde op 31 oktober 2017.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 21.000 tot 28.000 voertuigen op de freeway door de zuidelijke suburbs van Utica, 28.000 tot 42.000 voertuigen over de North-South Arterial in Utica, 28.000 voertuigen op het deel dat met de I-790 samenvalt en 14.000 tot 16.000 voertuigen op de freeway ten noorden van Utica.

Referenties