State Route 8 in Washington

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-8
Begin Elma
Einde Olympia
Lengte 21 mi
Lengte 33 km
Route

Elma

McCleary

Olympia

De State Route 8 of SR-8 is een state route in de Amerikaanse staat Washington. De weg vormt een oost-westroute tussen Elma en Olympia en is een 2x2 divided highway. De State Route 8 is 33 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 8 vormt een verbinding tussen de US 12 bij Elma en de US 101 ten westen van de hoofdstad Olympia. De gehele route is een 2x2 divided highway met enkele ongelijkvloerse kruisingen. De weg voert door een bebost heuvelland en is onderdeel van een vierstrooks corridor tussen Aberdeen en Olympia.

Geschiedenis

De State Route 8 is van oudsher één van de belangrijke state routes van Washington, als verbinding tussen de Pacifische Kust en de regio Puget Sound, daarbij de omweg rond het Olympic Peninsula afsnijdend. Vanaf 1923 was de weg als de State Route 9 genummerd, die in 1964 bij de grote hernummering de State Route 8 werd.

Tussen 1926 en 1967 was de weg echter ook een onderdeel van de US 410, die een oost-westroute vormde tussen Aberdeen en Lewiston in Idaho. Deze verliep via Olympia en Tacoma. De US 410 kwam te vervallen bij de introductie van de US 12 in 1967, die ook in Aberdeen begon maar niet via Olympia verloopt, maar zuidelijker via Chehalis. De State Route 8 bleef echter een belangrijke rol vervullen voor doorgaand verkeer tussen de Pacifische kust en de regio Puget Sound en is daardoor integraal naar een 2x2 divided highway verbreed. Onduidelijk is wanneer deze 2x2-weg is aangelegd, maar in elk geval voor 1990.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 18.000 voertuigen van de State Route 8 gebruik.

Referenties