State Route 95 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-95
Begin Hanksville
Einde Blanding
Lengte 121 mi
Lengte 195 km
Route

Hanksville

Blanding

De State Route 95 (SR-95) is een state route in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een lange noord-zuidroute in het zuidoosten van de staat, vanaf Hanksville tot Blanding. De State Route 95 is 195 kilometer lang.

Routebeschrijving

De 'Hite Crossing' over de Colorado River.

De State Route 95 verloopt vanaf de State Route 24 nabij Hanksville tot de US 191 ten zuiden van Blanding. Er ligt geen enkele plaats direct op de route. De State Route 95 voert een lang traject door eenzaam woestijngebied, met een afwisseling van vlakke woestijn, gekleurde rotsen en canyons. De route doorkruist de canyon van de Colorado River. Er liggen geen nationale parken direct aan de route, maar in de nabijheid van de weg liggen wel diverse state parks. De weg voert wel dicht langs het Natural Bridges National Monument. Er zijn slechts enkele zijwegen op de route.

Geschiedenis

De State Route 95 bij de Colorado River.

De State Route 95 ontstond in 1935 als spur vanaf de US 191 naar het Natural Bridges National Monument, dit omvat het zuidoostelijk deel van de hedendaagse route. In 1949 werd de route noordwestwaarts verlengd tot SR-24 bij Hanksville, waarmee de huidige route tot stand kwam.

De weg was in de jaren '30 al een doorgaande wegverbinding, maar lange tijd was nagenoeg de gehele route onverhard. In de jaren '50 is een klein stuk nabij de US 191 vanuit Blanding verhard, maar pas eind jaren '60 is begonnen met het asfalteren van de State Route 95, beginnend op het traject vanaf Hanksville tot de Colorado River. Pas circa 1975 is de gehele route doorgaand verhard.

De Hite Crossing Bridge over de Colorado River is op 3 juni 1966 geopend en verving een veerdienst die vanaf 1946 in gebruik was. Tussen 1956 en 1966 werd de Glen Canyon Dam gebouwd, waardoor het Lake Powell ontstond, een reusachtig stuwmeer. De State Route 95 kruiste de Colorado River bij het noordoostelijk einde daarvan. Vanwege de stuwdam kwam het waterniveau hoger te staan en moest een nieuw tracé voor de State Route 95 worden aangelegd, inclusief de boogbrug over de Colorado River.

Natural Bridges National Monument

Het Natural Bridges National Monument is een geërodeerd woestijngebied met rotsformaties die een natuurlijke brug vormen. Het gebied werd in 1908 een national monument, de eerste van Utah. De State Route 95 loopt net niet door het Natural Bridges National Monument, maar via de aansluitende State Route 275 is er toegang naar een scenic route door het gebied. Er dient toegangsgeld betaald te worden.

Verkeersintensiteiten

De State Route 95 wordt slechts licht bereden, met veelal slechts 200 tot 400 voertuigen per dag.

Referenties


State routes in Utah



In vet state routes die langer dan 50 kilometer zijn.