State Route 98 in Alaska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-98
Begin Skagway
Einde White Pass
Lengte 15 mi
Lengte 24 km
Route

Skagway

Klondike Highway

De State Route 98 is een state route in de Amerikaanse staat Alaska. De weg heet ook wel de Klondike Highway en verbindt Skagway met Canada. De weg is 24 kilometer lang.

Routebeschrijving

Route 98 begint in het kustplaatsje Skagway, gelegen aan het einde van een fjord met besneeuwde bergen rondom. De weg verloopt noordwaarts en bereikt 24 kilometer verderop de 873 meter hoge White Pass, op de grens met Canada. Aan Canadese zijde gaat de Klondike Highway verder door British Columbia naar Carcross in Yukon.

Geschiedenis

De aanleg van de weg tussen Skagway en Carcross begon in de jaren '50 maar werd later gestaakt. Midden jaren '70 werd de aanleg hervat en de weg opende in 1978 voor het verkeer. De weg was oorspronkelijk voor toeristen bedoeld, maar werd de primaire ontsluitingsweg van Skagway en toegang tot zee vanaf Yukon. De weg is in de jaren '80 en '90 verbeterd. De weg kreeg het ongebruikelijk hoge nummer "98" als herinnering aan de goudkoorts van Klondike in 1898.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.900 voertuigen in Skagway en 900 voertuigen net buiten Skagway. Dit daalt naar 400 voertuigen op de grens met Canada.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Alaska