State Route 9 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-9
Begin Washington
Einde Mt. Carmel Junction
Lengte 57 mi
Lengte 92 km
Route

Cottonwood Spring

Hurricane

La Verkin

Virgin

Rockville

Springdale

Mt. Carmel Junction

De State Route 9 (SR-9) is een state route in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een oost-westroute in het zuidwesten van de staat, vanaf I-15 bij Washington tot US 89 bij Mt. Carmel Junction. De weg vormt de Zion Park Scenic Byway en geldt als één van de mooiste wegen in Utah. De weg vormt de primaire ontsluiting van het Zion National Park. De State Route 9 is 92 kilometer lang.

Routebeschrijving

De haarspeldbochten van de State Route 9 in het Zion National Park.

De State Route 9 begint op een trompetaansluiting met de Interstate 15, 10 kilometer ten noordoosten van St. George. De weg verloopt dan oostwaarts als een 5-strooks weg met center turn lane door een wat dichter bevolkt gebied op 900 meter boven zeeniveau. De route verloopt dan door het stadje Hurricane. De weg volgt dan de vallei van de Virgin River oostwaarts. Er zijn nog enkele kleine agrarische gemeenschappen langs dit deel van de weg. Vanaf Springdale voert de weg het Zion National Park in.

De State Route 9 voert hier door een spectaculair landschap met hoge bergen rondom. Dit deel van de State Route 9 staat bekend als de Zion – Mount Carmel Highway. Na het binnengaan van het nationale park volgt een set haarspeldbochten door uiterst spectaculair landschap, waarbij de weg van 1.200 naar 1.600 meter stijgt, met rode rotsbergen rondom. De weg voert dan door de 1.711 meter lange Zion-Mt. Carmel Tunnel. De weg slingert daarna door spectaculair landschap. De weg stijgt naar een plateau op 1.800 meter, na het verlaten van het Zion National Park wordt het gebied minder bergachtig. De weg voert dan over een kale vlakte tot de kruising met de US 89 in Mt. Carmel Junction.

Geschiedenis

De State Route 9 in Zion National Park nabij de zuidelijke ingang.

De state highway ontstond aanvankelijk in 1912 als noord-zuidroute vanaf Hurricane naar de toenmalige US 91 bij Anderson Junction. De route naar het Zion National Park was aanvankelijk hiervan een aftakking die in 1916 werd gecreëerd en in 1923 -initieel administratief - werd verlengd door het park naar Mt. Carmel Junction.

Het traject door het Zion National Park heet de Zion - Mount Carmel Highway, een spectaculaire bergweg die tussen 1927 en 1930 werd aangelegd en ook een 1.711 meter lange tunnel omvatte. De weg is onderdeel van de 'Grand Loop' van toeristische wegen via nationale parken in Utah. De weg werd aangelegd door de National Park Service, de staat Utah en het Bureau of Public Roads.[1] De weg werd op 4 juli 1930 geopend voor het publiek. Het was indertijd de langste niet-stedelijke wegtunnel in de Verenigde Staten. In 1987 werd de weg toegevoegd aan het National Register of Historic Places. In 2012 werd de weg als National Historic Civil Engineering Landmark betiteld.[2]

De weg was vanaf de jaren 1920 als de State Route 15 genummerd, maar werd bij de hernummering van 1977 gewijzigd naar de State Route 9, omdat het nummer I-15 toen relevanter werd met de openstelling van grote delen van I-15 door Utah. Dubbele wegnummers mochten in het systeem niet voorkomen.

De boogbrug over de Virgin River tussen Hurricane en La Verkin is in 1937 aangelegd.[3] In 2003 is de brug over de canyon van de Virgin River in Hurricane verdubbeld, de tweede brug opende op 21 juli 2003.[4] Nadien is de bestaande brug uit 1937 gerenoveerd.[5]

Midden jaren '90 is het meest westelijke deel van de State Route 9 tussen I-15 en Hurricane van een enkelbaans weg naar een vijfstrooks weg met center turn lane verbreed. Vermoedelijk begin jaren 2000 is ook een ongelijkvloerse aansluiting bij Cottonwood Spring aangelegd, direct na het beginpunt op I-15. De trompetaansluiting met I-15 is vermoedelijk direct met de bouw van I-15 al aangelegd. In 2021 opende een ongelijkvloerse aansluiting met de nieuw aangelegde State Route 7 ten westen van Hurricane.

Tol

De State Route 9 is formeel geen tolweg, maar verkeer op de State Route 9 moet wel toegangsgeld voor het Zion National Park betalen. Aan beide kanten van Zion National Park is toegangsgeld verschuldigd, alleen het park in. Het toegangsgeld is aanzienlijk hoger dan traditionele tolwegen, in 2024 bedroeg dit $ 35 en geeft toegang tot het park voor een week.[6]

Zion-Mt. Carmel Tunnel

De Zion-Mount Carmel Tunnel.

De Zion-Mt. Carmel Tunnel heeft vanwege zijn leeftijd zowel een hoogtebeperking van 3,4 meter en een breedte van 2,4 meter. Grotere voertuigen moeten een vergunning aanvragen om door de tunnel te rijden, er wordt dan tijdelijk alternerend verkeer ingesteld. Voertuigen hoger dan 4 meter mogen sowieso niet door de tunnel.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 26.000 voertuigen ten oosten van I-15, stijgend naar 36.000 voertuigen tot Hurricane en 16.000 voertuigen tussen Hurricane en La Verkin. Door het dal van de Virgin River rijden gemiddeld circa 2.200 voertuigen per dag, piekend op 6.700 voertuigen in Springdale. Op het traject door het Zion National Park rijden gemiddeld 4.400 voertuigen per dag. Op het deel ten oosten van het Zion National Park tot de US 89 rijden slechts 400 voertuigen per dag.[7]

Referenties

State routes in Utah



In vet state routes die langer dan 50 kilometer zijn.