State Route A1A in Florida

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Florida A1A.svg
SR-A1A FL map.png
SR-A1A
Begin Key West
Einde Callahan
Lengte 339 mi
Lengte 545 km
Route

Centrum.svg Key West US 1.svg


Centrum.svg Miami I-95.svgUS 1.svg

Centrum.svg Miami Beach

Centrum.svg Surfside

Centrum.svg Sunny Isles Beach

Centrum.svg Golden Beach

Centrum.svg Hollywood

Centrum.svg Dania Beach US 1.svg


Centrum.svg Fort Lauderdale US 1.svg

Centrum.svg Lauderdale-by-the-Sea

Centrum.svg Hillsboro Beach

Centrum.svg Deerfield Beach

Centrum.svg Highland Beach

Centrum.svg Delray Beach

Centrum.svg Ocean Ridge

Centrum.svg South Palm Beach

Centrum.svg Palm Beach US 98.svg


Centrum.svg Palm Beach Shores

Centrum.svg Juno Ridge US 1.svg

Centrum.svg Juno Beach

Centrum.svg Jupiter

Centrum.svg Hobe Sound

Centrum.svg Port Salerno

Centrum.svg Stuart

Centrum.svg Hutchinson Island

Centrum.svg Fort Pierce US 1.svg

Centrum.svg South Beach

Centrum.svg Vero Beach

Centrum.svg Indian River Shores

Centrum.svg Wabasso Beach

Centrum.svg Melbourne Beach

Centrum.svg Indiatlantic US 192.svg

Centrum.svg Indian Harbour Beach

Centrum.svg Cocoa Beach

Centrum.svg Cape Canaveral


Centrum.svg New Smyrna Beach US 1.svg

Centrum.svg Daytona Beach Shores

Centrum.svg Daytona Beach

Centrum.svg Ormond-by-the-Sea

Centrum.svg Flagler Beach

Centrum.svg Beverly Beach

Centrum.svg Palm Coast

Centrum.svg Butler Beach

Centrum.svg St. Augustine Beach

Centrum.svg St. Augustine

Centrum.svg Ponte Vedra Beach

Centrum.svg Jacksonville Beach US 90.svg

Centrum.svg Neptune Beach

Centrum.svg Atlantic Beach

Centrum.svg Mayport

Veerpont.png St. John's River

Centrum.svg Amelia City

Centrum.svg Fernandina Beach

Centrum.svg Yulee I-95.svgUS 17.svg

Centrum.svg Callahan US 1.svgUS 27.svgUS 301.svg

De State Route A1A of State Road A1A is een state route in de Amerikaanse staat Florida. De weg vormt de primaire kustroute van de staat, vanaf Key West tot Callahan nabij de grens met Georgia, daarbij de Atlantische kustlijn volgend. Het is de hoofdstraat van talloze badplaatsen op de route en daardoor ligt vrijwel de gehele route van de State Route A1A binnen de bebouwde kom. De weg begint in Key West, maar legt hier slechts een klein traject af, vervolgens begint de weg weer in Miami en volgt dan met enkele korte onderbrekingen de Atlantische kust noordwaarts, langs Cape Canaveral, langs Daytona Beach en vervolgens rond Jacksonville. De State Route A1A verloopt overal op korte afstand parallel aan de US 1 en Interstate 95. De State Route A1A is 545 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Road A1A in Key West.

Key West

De State Road A1A begint in Key West. Dit is de zuidelijkste state highway van Florida en de zuidelijkste genummerde weg in de 48 aaneengesloten staten. De weg vormt een stadsweg door het grid van de stad Key West. Waar de US 1 over het noorden van het eiland voert, doet de State Road A1A dit via de zuidzijde, langs het Key West International Airport. De weg is hier een vierstrooks weg die deels direct langs zee loopt.

Regio Miami

De State Road A1A in Fort Lauderdale.

De State Road A1A begint dan weer in Miami in het verlengde van de Interstate 395 en verloopt over de MacArthur Causeway naar Miami Beach. Hier begint de iconische route langs de hele serie badplaatsen langs de Atlantische kust. De weg varieert van twee tot zes rijstroken en kent vaak een eindeloze rij palmbomen. Tussen Miami Beach en Dania Beach voert de weg vaak net achter de eerste rij van hotels aan zee langs. Ter hoogte van Fort Lauderdale is de weg kort onderbroken en moet het verkeer via de US 1.

Ook tussen Fort Lauderdale en Palm Beach verloopt de weg vaak net achter de eerste rij hotels aan. Daardoor is er continu hoogbouw langs de weg. Een lagune scheidt de kusteilanden of schiereilanden van het vasteland, waar de US 1 en I-95 parallel het meer doorgaande verkeer verwerken. In deze kustregio kent de weg de nodige basculebruggen over waterwegen die de lagunes met de Atlantische Oceaan verbinden.

East Coast

Eén van de minder dichtbebouwde delen van de route bij Ponte Vedra Beach.

De weg verloopt vervolgens afwisselend meer landinwaarts of direct langs zee. Met name door Stuart voert de weg wat verder landinwaarts omdat niet alle eilanden voor de kust een brugverbinding tussen elkaar hebben en verkeer dus een stukje landinwaarts moet om het volgende eiland te bereiken. Deze streek is ook landinwaarts echter gesuburbaniseerd. Tussen Stuart en Fort Pierce is het eerste deel van de weg dat niet continu door de bebouwde kom voert, hier is ook een smal eiland dat niet volledig bebouwd is. Bij Fort Pierce moet men opnieuw weer naar de US 1 vanwege een ontbrekende brug over de waterweg.

De weg voert daarna over barrier islands tussen Vero Beach en Cape Canaveral. De eilanden zijn grotendeels bebouwd met hotels en vakantiehuizen, maar delen kennen wat minder bebouwing. Men bereikt Cape Canaveral vanaf het zuiden, hier is de State Road A1A over een langer stuk onderbroken omdat er geen doorgaande kustweg langs het ruimtecomplex van NASA is. De weg begint pas weer 100 kilometer verderop ter hoogte van Daytona Beach. Wel bestaat er de County Road A1A bij New Smyrna Beach die hetzelfde karakter heeft maar een doodlopende route op een schiereiland is.

De weg voert dan door de beroemde badplaats Daytona Beach, hier als wat bredere urban arterial met gescheiden rijbanen. Dit deel voert ook net achter de eerste rij van strandhotels langs. Bij Flagler Beach voert de weg echter direct langs het strand. De weg volgt de kustlijn verder noordwaarts via St. Augustine naar Jacksonville Beach. Hier is een 20 kilometer lang traject dat nauwelijks door bebouwd gebied voert, maar door duinen en langs het strand, met hooguit wat vakantiehuizen.

First Coast

Men bereikt dan de kuststreek ter hoogte van de grote stad Jacksonville, dit heet ook wel de First Coast. In deze streek voert de weg echter wat verder landinwaarts, variërend van enkele stadsblokken in Jacksonville Beach tot enkele kilometers ten noorden en zuiden daarvan. Bij Mayport is een veerdienst over de St. Johns River, de Mayport Ferry. Noordelijker is de kuststreek minder dicht bebouwd. Via een 1,5 kilometer lange brug steekt men een getijderivier over, waarna de weg vanaf Fernandina Beach naar het westen afbuigt, verder landinwaarts. Op dit punt is er geen doorgaande kustroute meer en ligt de grens met Georgia dichtbij. Vervolgens voert de weg nog ruim 35 kilometer landinwaarts via Yulee naar Callahan. Dit deel ligt ten noorden van Jacksonville en is ook als de State Road 200 genummerd. De weg kruist diverse US Highways en Interstate 95, de enige maal dat State Road A1A de I-95 kruist.

Geschiedenis

Tussen 1917 en 1920 is een causeway aangelegd tussen Miami en Miami Beach, dat later de MacArthur Causeway werd genoemd. Midden jaren '90 werd dit direct aangesloten op I-395. Miami Beach groeide toen uit tot een prominente kustplaats met veel Art Deco architectuur. Vanaf de jaren '70 trokken veel vakantiegangers echter naar het Caribisch gebied en Miami Beach begon in verval te raken, een plek waar vooral armere bejaarden woonden. Vanaf de jaren '80 werd Miami Beach weer opgeknapt, met name door de creatie van historische districten in 1986 waardoor veel van de architectuur van begin 20e eeuw bewaard bleef van de massale bouw van hotels die noordelijker langs de weg wel plaatsvonden.

In de jaren '50-60 werden enorme hoeveelheden hotels en appartemententorens langs de State Road A1A gebouwd, op vrijwel de gehele kustlijn van Miami tot bij Jacksonville. Daardoor kwam de weg vrijwel volledig binnen de bebouwde kom te liggen. Op veel delen van de route ligt de weg net achter de grote hotels langs en heeft men niet veel uitzicht op de Atlantische Oceaan. Op een aantal plekken verloopt de weg wel direct langs het strand.

In de jaren '50-60 werd ook de US 1 integraal naar 2x2 rijstroken verbreed langs de kust. Deze weg verloopt veelal 5-10 kilometer landinwaarts en was indertijd de doorgaande noord-zuidverbinding langs alle badplaatsen. De omgeving van de US 1 raakte uiteindelijk vrijwel volledig gesuburbaniseerd, vanaf de jaren '60 werd de Interstate 95 weer parallel aan de US 1 gebouwd voor het doorgaande snelverkeer. Daarmee is het onderscheid gekomen van de drie wegen: I-95 voor doorgaand verkeer, US 1 voor stadsverkeer en de State Road A1A voor het lokale bestemmingsverkeer in de badplaatsen.

De State Road A1A is op een aantal punten onderbroken, op diverse plekken zijn er geen bruggen tussen alle barrier islands en schiereilanden gebouwd, waardoor verkeer terug moet naar de US 1 die iets verder landinwaarts ligt, en ter hoogte van Cape Canaveral ontbreekt een lang stuk omdat er geen kustweg is aangelegd langs het ruimtevaartcomplex van NASA. Het deel van de State Road A1A op Key West is pas later toegevoegd, oorspronkelijk begon de weg in Miami.

Wegnummering

Bij de hernummering van 1945 is het netwerk van state roads in Florida in een grid opgedeeld, waarbij oneven routes van zuid naar noord verlopen, daarbij in nummering van oost naar west oplopend. De State Route 1 was daarbij de oostelijkste zuid-noordroute van Florida. Omdat de US Highways in een vergelijkbaar grid zijn opgezet verloopt de State Route 1 overal op korte afstand parallel of zelfs samen met de US 1. Om verwarring te voorkomen maar nog wel het grid in stand te houden is de State Route 1 in 1946 omgenummerd tot de State Route A1A. Het is normaal gebruikelijk dat er geen US Highways en state roads met hetzelfde nummer voorkomen, daardoor is niet voor een ander nummer gekozen, maar is er eenvoudigweg een A voor het nummer geplaatst. Dit is elders in de Verenigde Staten ongebruikelijk. De suffix A indiceert een alternate route van de US 1.

Verkeersintensiteiten

Referenties


State Roads in Florida

A1A234567891011121314151617181920212223242526293031333537394041434445464749505152535455565759606162636465666869707172737576777879808182838485878990919394959799

In vet de primaire routes binnen het grid

112113115202228293408414417429451453528538568570589618686686A690821826836869874878913924970