Spur 5 in Texas

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf State Route Spur 5 in Texas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spur 5
Begin Houston
Einde Houston
Lengte 1.3 mi
Lengte 2 km
Route

University Drive

De Spur 5 en vroeger de Alvin Freeway is een spur in de Amerikaanse staat Texas, gelegen in het zuiden van Houston. De Spur 5 is een 2 kilometer lange aftakking van de Gulf Freeway (I-45) bij de University of Houston.

Routebeschrijving

De Spur 5 begint vanaf een parallelstructuur op de Gulf Freeway (I-45) net ten zuiden van Downtown Houston. Deze parallelstructuur telt 14 rijstroken plus frontage roads. Spur 5 splitst dan van de Gulf Freeway af en loopt dan langs de oostkant van de University of Houston. De hoofdrijbanen eindigen al snel, waarna Spur 5 overgaat op de frontage roads. Spur 5 eindigt op een kruispunt met de US 90 Alternate.

Geschiedenis

Spur 5 was oorspronkelijk voorzien als de Alvin Freeway, een verbinding van Houston tot Alvin, via Pearland. Tussen Pearland en Alvin is de route onderdeel van de SH 35. De Alvin Freeway is grotendeels nooit aangelegd. Het enige deel dat is aangelegd in de jaren '70 is de parallelstructuur met de Gulf Freeway en het korte stukje van Spur 5. De parallelstructuur is in de jaren '80 in gebruik genomen, met een afrit die uitkwam op Calhoun Road langs de University of Houston. In de tweede helft van de jaren '90 is de eigenlijke Spur 5 aangelegd, met hoofdrijbanen tot ter hoogte van de universiteit en frontage roads tot aan US 90 Alternate. Deze opende in september 1999 voor het verkeer. Spur 5 is tegenwoordig niet veel meer dan een overgedimensioneerde afrit.

Toekomst

Wensen om de Alvin Freeway alsnog aan te leggen komen van tijd tot tijd weer bovendrijven, maar zijn weinig concreet.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 233.000 voertuigen op de parallelstructuur met de Gulf Freeway (I-45) en 21.000 voertuigen over de eigenlijke Spur 5 ter hoogte van de University of Houston. Dit daalt naar 8.500 voertuigen op de frontage roads tot US 90 Alternate.

Referenties

Freeways in Houston

Interstate 10 Katy FreewayEast FreewayInterstate 45 Gulf FreewayNorth FreewaySouthwest FreewayEastex FreewayInterstate 610 The Loop

US 90 Crosby FreewayUS 290 Northwest Freeway

SR-99SR-146SR-225SR-249SR-288SR-330FM 1764

Fort Bend ParkwayHardy Toll RoadSam Houston TollwayWestpark Tollway