Staten Island

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Staten Island is een borough van New York City. Het eiland ligt in het zuidwesten van de stad, en heeft een oppervlakte van 265,5 km². Er wonen 491.000 mensen, verreweg de minst bevolkte borough van de stad.

Inleiding

Staten Island ligt in het zuidwesten van New York City, en ligt dichter bij New Jersey dan elk ander deel van de stad. Ten zuiden van het eiland ligt de Atlantische Oceaan, ten noordoosten de New York Harbor en ten westen de Arthur Kill en Kill van Kull. Het is verreweg het minst stedelijke borough van de stad, met voornamelijk vrijstaande huizen en grote delen van het eiland bestaat uit bosgebied. Het westen van Staten Island is industrieel, doch niet zo overheersend als in New Jersey. Een echt duidelijk centrum heeft het eiland niet, alhoewel de noordoostzijde wel het dichtstbevolkt is.

Wegennet

Onderliggend wegennet

Een aantal wijken hebben een beperkt gridpatroon, wat niet op elkaar aansluit. De vele parken en natuurgebieden maken de stedelijke samenhang beperkt, en dat geldt ook voor het wegennet. De wegen zijn niet genummerd, zoals in de andere boroughs. Ook zijn er weinig overheersende onderligende schakels, alhoewel Richmond Avenue, Hylan Boulevard en Victory Boulevard als de belangrijkste hoofdstraten gelden.

Snelwegen

Over de noordkant van het eiland loopt de Staten Island Expressway, onderdeel van de Interstate 278. Aan de westzijde loopt de State Route 440, bestaande uit de West Shore Expressway en de Willowbrook Parkway. In het zuiden loopt de Korean War Veterans Parkway, ooit bedoeld als tweede noord-zuidverbinding over het eiland, die echter nooit afgebouwd is.

Bruggen

Staten Island is door middel van 3 bruggen met New Jersey en één brug met Brooklyn verbonden. Alle bruggen zijn tolbruggen. De Outerbridge Crossing verbindt het zuiden van Staten Island met Perth Amboy in New Jersey, de Goethals Bridge met Elizabeth en de Bayonne Bridge met Bayonne. Verreweg de meest indrukwekkende brug is de dubbeldeks Verrazano-Narrows Bridge naar Brooklyn, de grootste hangbrug van de Verenigde Staten.

Referenties


Wegen in op Staten Island

Autosnelwegen

Staten Island ExpresswayKorean War Veterans ParkwayWest Shore ExpresswayWillowbrook Parkway

Hoofdwegen:

Hylan BoulevardRichmond AvenueVictory Boulevard

Bruggen:

Bayonne BridgeGoethals BridgeOuterbridge CrossingVerrazano-Narrows Bridge

Zie ook: The BronxBrooklynLong IslandManhattanNew JerseyQueensWestchester County