Steigentunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Steigentunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steigentunnelen
link={{{nummer}}}
Kruist Veggfjellan
Lengte 8.079 meter
Openstelling 12-07-1990
Intensiteit 400 mvt/dag
Locatie kaart

De Steigentunnel (Noors: Steigentunnelen) is een tunnel in Noorwegen, gelegen in Nordland. De tunnel is ruim 8 kilometer lang, de fylkesvei 835 loopt er doorheen.

Kenmerken

De Steigentunnel ligt onder het Veggfjellan langs het Sagfjord, halverwege Bodø en Narvik. De tunnel ligt net ten westen van de E6. Door de enkelbuizige tunnel van 8.079 meter loopt de fylkesvei 835 van de E6 naar Steigen. De tunnel heeft geen doorgaand belang, en ontsluit alleen een paar dorpen op dit bergachtige schiereiland. Het oostelijke tunnelportaal bevindt zich op zo'n 60 meter hoogte nabij de E6, het westelijk tunnelportaal bevindt zich op zo'n 80 meter hoogte. De bergen waar de tunnel doorheen voert zijn zo'n 1.000 meter hoog.

Geschiedenis

Voordat de tunnel werd aangelegd was er geen vaste verbinding naar de regio Steigen. Verkeer moest via veerdiensten. De tunnel opende op 12 juli 1990 voor het verkeer en was bij opening de langste tunnel van Nordland, tot in 2005 de Korgfjelltunnelen opende. De tunnel heeft last van significante condensvorming wanneer men er doorheen rijdt.

Verkeersintensiteiten

De Steigentunnel heeft geen doorgaand belang, dagelijks maken zo'n 400 voertuigen van de tunnel gebruik.

Zie ook

Referenties