Knooppunt Stelleplas

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Stelleplas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stelleplas
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 10 oktober 2015

Het knooppunt Stelleplas is een knooppunt in de A58 bij de plaats Heinkenszand. Hier sluit de N62 aan op de A58.

Naamgeving

De naam Stelleplas is afgeleid van de gelijknamige recreatieplas bij Heinkenszand, welke in de jaren 70 is aangelegd voor de grond die voor de aanleg van de N62 noodzakelijk was.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompet. De N62 kruist de A58 bovenlangs. Alle verbindingswegen tellen 1 rijstrook.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er geen sprake van een knooppunt, maar een aansluiting in de vorm van een gespiegeld halfklaverblad. De aansluiting opende op 18 december 1970, toen rijksweg 58 opende tussen de aansluiting Kapelle en Sloedam. De N664 lag oorspronkelijk in het verlengde van de N62. Rond 2003 zijn de kruisingen in de aansluiting vervangen door rotondes, waarbij de zuidelijke rotonde voorzien is van een bypass, zodat verkeer vanaf de N62 richting Bergen op Zoom conflictvrij de A58 op kan rijden.

Sinds de opening van de Westerscheldetunnel in 2003 is de aansluiting van groter belang geworden voor de regio. De N62 is sindsdien een belangrijke ontsluitingsweg geworden voor Zeeuws-Vlaanderen. Vanwege de toegenomen verkeersdrukte was een verbreding van de N62 en een aanpassing van de aansluiting noodzakelijk. In 2014 is gestart met de verdubbeling van de N62. De aansluiting Heinkenszand is hierbij omgebouwd tot een trompetknooppunt. De N664 is daarbij losgekoppeld van de aansluiting en sluit sindsdien aan op de N665. Die N665 sluit middels een nieuw aangelegde aansluiting Heinkenszand aan op de A58.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2019
Heinkenszand - Stelleplas 60.300
Stelleplas - Arnemuiden 41.700
's-Heerenhoek - Stelleplas 19.200

Referenties


Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich