Stephensonviaduct

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stephensonviaduct

Ring Leeuwarden

Overspant spoorlijnen Staatslijn A en B
Rijstroken 1x2
Totale lengte 170 meter
Hoofdoverspanning 170 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 1963
Verkeersintensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Stephensonviaduct, is een viaduct in de Friese stad Leeuwarden als onderdeel van het zuidwestelijke deel van de Ring Leeuwarden. Het viaduct overspant diverse sporen bij de samenvoeging van de spoorlijn Harlingen - Leeuwarden, onderdeel van Staatslijn B en Heerenveen - Leeuwarden, onderdeel van Staatslijn A.

Naamgeving

Het viaduct is vernoemd naar de Britse uitvinder George Stephenson (1781-1848), die de eerste bruikbare stoomlocomotief uitvond.

Kenmerken

Het viaduct is gebouwd als een liggerbrug met een totale lengte van circa 170 meter. Het viaduct rust op vijf pijlers en overspant de Marshallweg, deels het naastgelegen bedrijventerrein en de sporen van het rangeerterrein bij de splitsing van het spoor naar Harlingen en Heerenveen. Op de brug loopt de rinweg van Leeuwarden die in noordelijke richting overgaat in de Heliconweg en richting het zuiden in de Julianalaan. Aan de noordzijde loopt de Harlingervaart en ligt een rotonde waar de Heliconweg de Snekertrekweg kruist. Aan de zuidzijde van het viaduct ligt een turborotonde waar de Julianalaan de Middelzeeweg/Van Loonstraat kruist.

Geschiedenis

Het viaduct is tegelijk met de Heliconweg en Julianaweg aangelegd begin jaren 60 en opengesteld in 1963. De spoorlijnen die het viaduct kruist zijn tussen 1860 en 1868 aangelegd.

Toekomst

Het is de bedoeling de Marshallweg aan te sluiten op de ring aan de noordzijde van het viaduct als onderdeel van de Westelijke Invalsweg.[1] Dit valt onder het het project Leeuwarden Vrij-Baan als vervolg op de Haak om Leeuwarden. Rijkswaterstaat heeft het eerste deel aangelegd van de N31 tot aan de Fahrenheitweg. De gemeente Leeuwarden neemt het resterende deel met de aansluiting op het Stephensonviaduct voor haar rekening. De werkzaamheden hiervoor zijn in 2015 begonnen met het verleggen van kabels en leidingen.

Externe Links

Referenties