Stichtse rotonde

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Stichtse Rotonde)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Stichtse rotonde in 2012.

De Stichtse rotonde is een verkeersplein in Amersfoort. Tot 1986 was dit het zuidwestelijke uiteinde van de A28 bij Amersfoort. Ter plekke kruisen de N221 en N237.

Kenmerken

De Stichtse rotonde is een tweestrooks rotonde met drie takken met allen 2x2 rijstroken. Rondom de rotonde ligt een rondweg die de N221 met een viaduct oversteekt en een ander deel van de N221 kruist. De rotonde is met betonplaten uitgevoerd. De Stichtse rotonde is naar het Sticht Utrecht vernoemd, een territorium uit de middeleeuwen. Meerdere geografische objecten zijn hiernaar vernoemd, onder andere de Stichtse Brug in de A27. De Stichtse rotonde is in het beheer van de gemeente Amersfoort.

Geschiedenis

De Stichtse rotonde, circa 1962.

De rotonde is met de aanleg van de A28 begin jaren '60 gerealiseerd. Op 17 december 1962 opende de A28 tussen de Stichtse rotonde en het knooppunt Hoevelaken, dat destijds ook een rotonde was. De A28 sloot hier aan op de oude rijksweg van Utrecht naar Amersfoort. De gehele rotonde zoals is destijds gerealiseerd inclusief het viaduct van de rondweg rond de rotonde. In de jaren '70 zou de A28 vanaf Amersfoort-Zuid rechtstreeks naar Utrecht verlengd worden. Zodoende zou vanaf de Stichtse rotonde een vierde tak naar het zuidwesten geleid worden, die op de A28 zou aansluiten. Deze vierde tak is nooit gerealiseerd, op 30 januari 1978 werd na advies van de Raad van de Waterstaat besloten om deze zijtak niet te realiseren.[1] Een ombouw naar een knooppunt is nooit overwogen in tegenstelling tot de later omgebouwde rotonde bij Hoevelaken.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden op de N237 richting Utrecht 12.500 voertuigen per etmaal. Van de N221 zijn geen verkeersintensiteiten bekend. Deze weg is in het beheer van de gemeente Amersfoort.

Referenties