Stordbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Stordabrug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stordabrua
Overspant Digernessundet
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.076 meter
Hoofdoverspanning 677 meter
Hoogte brugdek 18 meter
Openstelling 27-12-2000
Verkeersintensiteit 7.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Stordabrug of Stordbrug (Noors: Stordabrua) is een hangbrug in Noorwegen, gelegen bij Leirvik.

Kenmerken

De Stordabrug overspant het Digernessundet tussen het eilandje Føyno en het eiland Stord, waar de brug naar vernoemd is. De hangbrug heeft een totale overspanning van 1.076 meter en een hoofdoverspanning van 677 meter. De pylonen zijn 97 meter hoog en de vrije doorvaart bedraagt 18 meter. Over de brug loopt de E39 met 1x2 rijstroken. Aan de westzijde is een fiets/voetpad. De Stordabrug ligt in het verlengde van de Bømlafjordtunnel. In de nabijheid ligt nog een hangbrug, de Bømlabrug.

Geschiedenis

De tunnel was onderdeel van het project 'Trekantsambandet' (Driehoeksverbinding), bestaande uit deze brug, een andere hangbrug en een onderzeetunnel om eilanden met elkaar te verbinden. Met dit project werd de regio aanzienlijk beter geïntegreerd en waren veel kortere reistijden mogelijk. Met het project werden vier veerdiensten opgeheven.

De brug is in de tweede helft van de jaren '90 aangelegd en opende op 27 december 2000 voor het verkeer, tegelijkertijd met de Bømlafjordtunnel. Bij openstelling was het de op één na langste hangbrug van Noorwegen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 7.800 voertuigen over de brug.[1]

Zie ook

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen