Strømsåstunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strømsåstunnelen
Kruist Strømsåsen
Lengte 3.738 meter
Openstelling 16-10-2001
Intensiteit 20.200 mvt/dag
Locatie kaart

De Strømsåstunnel (Noors: Strømsåstunnelen) is een tunnel in Noorwegen, gelegen bij de stad Drammen. De 3,7 kilometer lange tunnel is onderdeel van de E134.

Kenmerken

De Strømsåstunnel is een 3.738 meter lange enkelbuizige tunnel. De tunnel ligt in de bergrug ten zuiden van Drammen en is onderdeel van de E134. De tunnel is onderdeel van de zuidelijke bypass van Drammen. Het oostelijk tunnelportaal ligt tussen de verbindingswegen van de aansluiting op de E18. De tunnel ligt in een flauwe helling.

Geschiedenis

Oorspronkelijk moest het verkeer op de E134 dwars door Drammen. De stad is vooral langs de Drammenselva in de oost-westrichting gegroeid, terwijl de primaire ontsluiting de E18 is, die noord-zuid langs de oostkant van de stad is gelegen. Daardoor was er veel oost-westverkeer door de bebouwde kom van Drammen. De tunnel is in dezelfde periode als de Bragernestunnel ten noorden van het centrum aangelegd. De Strømsåstunnel is tussen 1996 en 2001 aangelegd en opende op 16 oktober 2001 voor het verkeer.

Toekomst

Inmiddels is het verkeersaanbod in de tunnel flink gestegen en zal de tunnel verdubbeld worden naar een tweebuizige tunnel.[1] Op 1 december 2016 is het bestemmingsplan goedgekeurd.[2] Het was de bedoeling om de tweede buis in 2019 open te stellen, maar er zijn nog geen werkzaamheden gestart omdat er geen financiering aan is toegekend in het nasjonal transportplan.

Verkeersintensiteiten

De Strømsåstunnel groeide uit tot één van de drukste enkelbuizige tunnels van Noorwegen, met inmiddels meer dan 20.000 voertuigen per dag.[3]

Referenties