Strenger Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strenger Tunnel
S16 AT.svg
Blank.png
Kruist Dawinkopf
Lengte 5.851 meter
Openstelling 16-12-2005
Intensiteit 11.400 mvt/dag
Locatie kaart

De Strenger Tunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de S16 bij het dorp Strengen in Tirol. De tunnel is dubbelbuizig en 5.851 meter lang.

Kenmerken

De Strenger Tunnel (en niet de Strengener Tunnel) is dubbelbuizig en ligt net ten westen van Landeck in de S16. De Strenger Tunnel loopt door de zuidelijke helling van de 2.970 meter hoge Dawinkopf en is een bypass van het dorp Strengen. De tunnel wordt voornamelijk door doorgaand oost-westverkeer gebruikt, dat vrij beperkt in omvang is. Verkeer naar de Silvretta slaat vlak voor de tunnel bij de aansluiting Pians af en gaat dus niet door de Strenger Tunnel, tenzij men vanuit het westen komt. De ex-B316 loopt parallel aan de tunnel door het dorp Strengen. De tunnel stijgt in westelijke richting van 940 naar 1.100 meter hoogte.

Geschiedenis

De Strenger Tunnel was de laatste schakel van de S16 en is aangelegd meer dan een kwart eeuw na de openstelling van de cruciale Arlbergtunnel. De tunnel is toekomstvast aangelegd met 2x2 rijstroken, anders dan de S16 verder westelijk. Desondanks zijn de verkeersintensiteiten niet erg hoog. Op 16 december 2005 opende de eerste tunnelbuis voor het verkeer en op 2 juni 2006 volgde de tweede. Oorspronkelijk was het gepland om beide tunnelbuizen tegelijk in gebruik te nemen, maar de openstelling werd vertraagd door de overstromingen in de zomer van 2005.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks gemiddeld 11.400 voertuigen door de Strenger Tunnel, die daarmee niet erg druk is. De vrijdagen kennen de hoogste intensiteiten, met gemiddeld 13.800 voertuigen. Files komen in principe nooit voor.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel