Strindheimtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strindheimtunnelen
Kruist Kuhaugen
Lengte 2.502 meter
Openstelling 24-06-2014
Intensiteit 24.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Strindheimtunnel (Noors: Strindheimtunnelen) is een tunnel in Noorwegen, onderdeel van de riksvei 706 in Trondheim. De tunnel is tweebuizig en 2,5 kilometer lang.

Kenmerken

De Strindheimtunnel is een tweebuizige tunnel van 2.502 meter. De tunnel telt 2x2 rijstroken en heeft een tunnelprofiel van 2 x T9.5. De tunnel gaat onder de heuvelrug Kuhaugen in het oosten van Trondheim door en ligt in een flauwe helling van bijna zeeniveau bij het westelijk tunnelportaal tot circa 40 meter boven zeeniveau bij het oostelijk tunnelportaal.

Bij het oostelijk portaal is sprake van weginfrastructuur op drie niveaus, de Strindheimtunnel zelf ligt op het laagste niveau, maar heeft vanaf Trondheim verbindingswegen naar een rotonde met Bromstadvegen. Deze rotonde ligt ondergronds en ligt onder een tweede rotonde op de oppervlakte.

De tunnel is onderdeel van de oostelijke invalsweg van Trondheim vanaf de E6. Bij het westelijk portaal bevindt zich een rotonde in het havengebied.

Geschiedenis

Oorspronkelijk vormde Innherredsveien de oostelijke invalsweg van Trondheim. Er is met de uitbouw van de riksvei 706 gepoogd een ringweg rond Trondheim aan te leggen. De Strindheimtunnel is onderdeel van de noordelijke ringweg. De bouw van de tunnel is tussen 2010 en 2014 uitgevoerd. De bouw begon in juni 2010 en omvatte de bouw van een bergtunnel van 2,1 kilometer en 0,4 kilometer tunnel bij het westelijk einde die uitgegraven is in snelklei. De tunneldoorslag werd op 30 oktober 2012 gevestigd. De tunnel is op 24 juni 2014 geopend.[1][2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 24.000 voertuigen van de tunnel gebruik.[3]

Referenties