Strip mall

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strip malls langs de US 360 in Virginia in Mechanicsville.

Een strip mall is een serie grote winkels gebouwd in een rij. Ze worden onderscheiden van de overdekte winkelcentra, die traditioneel als "mall" worden aangeduid. Strip malls komen overal ter wereld voor maar zijn met name populair in de Verenigde Staten. Strip malls zijn veel gangbaarder dan de traditionele malls, bij een telling in 2013 bleek dat de Verenigde Staten 685 grote shopping malls had en 65.840 strip malls.

Kenmerken

Strip malls komen in twee hoofdvormen voor, een serie grote winkels (big box stores) langs een hoofdweg in de periferie, of kleinere strip malls rond een kruispunt, die vaak de functie van een wijkwinkelcentrum hebben. Beide varianten komen hoofdzakelijk in suburbane gebieden voor. Kenmerkend voor strip malls zijn de grote parkeerplaatsen, vaak hebben alle winkels een eigen parkeerterrein in plaats van een gedeeld parkeerterrein.

Strip malls zijn concurrenten voor de grote overdekte shopping malls en zijn soms gelegen in de directe omgeving van de traditionele shopping malls. De meeste strip malls hebben een grote supermarkt zoals Wal-Mart of Target en kleinere naastgelegen winkels, met name doe-het-zelf-zaken, electronicawinkels en discounters. Grotere strip malls hebben vaak ook restaurants en fast-food restaurants. Strip malls hebben vaak weinig kleine winkels, deze zijn meestal gesitueerd in de traditionele overdekte winkelcentra.

Strip malls zijn bijzonder auto-georiënteerd. Ze hebben grote parkeerterreinen en veel drive-through faciliteiten, zoals banken en fast-food restaurants. Het aanbod fast-food is in de Verenigde Staten veel diverser dan in Europa. Strip malls trekken grote hoeveelheden verkeer aan, met name strip malls in de periferie zijn vaak gelegen aan belangrijke divided highways en urban arterials.

Qua parkeren wijkt een strip mall af van een traditionele "enclosed shopping mall". Bij een strip mall heeft elke winkel een eigen parkeerterrein voor de gevel, vaak gedimensioneerd op piekmomenten. Op gewone dagen is er vaak sprake van grote overcapaciteit. Een enclosed shopping mall is gelegen in het midden van een parkeerterrein en alle winkels delen het parkeerterrein.

De langste strip mall is in Chesterfield, Missouri. De winkelfronts strekken zich hier uit over 2,4 kilometer met daarvoor een langwerpig parkeerterrein.

Referenties