Verzorgingsplaats Struik

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Struik)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Struik
Tankstation Shell
Parkeercapaciteit vrachtauto's 30
Openstelling 1972?

De verzorgingsplaats (VZP) Struik is een tankstation met parkeerplaats, wegrestaurant en hotel langs de A1 tussen Markelo en Lochem. Het is één van de uitgebreidere VZP's langs de A1 en de enige met voorzieningen tussen Hengelo en Deventer. Aan de overzijde ligt de verzorgingsplaats Bolder.

Naamgeving

Waar de verzorgingsplaats exact naar vernoemd is, is niet duidelijk. Mogelijk was het de achternaam van iemand. In de regio is een bovengemiddelde concentratie van personen die Struik heten.

Geschiedenis

Wanneer de VZP Struik exact is opengesteld, is niet bekend. De A1 is ter plekke in 1972 opengesteld voor het verkeer, met de grootste wegopening uit de Nederlandse geschiedenis, vanaf Terschuur tot Markelo.

Voorzieningen

De verzorgingsplaats Struik is één van de uitgebreidere langs de A1 en in geheel Noordoost-Nederland. Er is een groot tankstation, een La Place Restaurant en een AC hotel met 60 kamers. Er is een voetgangerstunnel onder de A1 door naar de tegenover gelegen verzorgingsplaats Bolder. Deze VZP heeft onder andere een McDonald's.

De VZP Struik is wat minder voorzien in parkeerplaatsen voor vrachtwagens, namelijk 30 stuks. Daarnaast zijn er 10 parkeerplaatsen voor bussen, die in de praktijk ook door het ter plekke bekende vrachtverkeer gebruikt worden. Bij het AC-restaurant zijn circa 110 parkeerplaatsen voor personenauto's beschikbaar. Voor passanten zijn nog 40 parkeerplaatsen voor personenauto's. Deze zijn middels een hoogtebeperking ontoegankelijk voor vrachtwagens gemaakt. Er zijn geen aparte voorzieningen voor auto's met caravans, deze kunnen van de vrachtwagen- of busparkeerplaatsen gebruikmaken. Achter het tankstation zijn enkele parkeerplaatsen beschikbaar. De VZP heeft een kleine speeltuin voor kinderen.

De VZP is goed verlicht, maar diefstal uit auto's en met name vrachtwagens komt met enige regelmaat voor. De VZP Struik staat in de top 20 van de onveiligste parkeerplaatsen van Nederland.[1]

De VZP beschikt over 2 elektrische laadpunten. (Allego)

Referenties

Verzorgingsplaatsen langs de A1

Richting Oldenzaal: HonswijckRonduitDe SlaagPalmpolTolnegenJool-HulLucasgatBruggelenDe PaalBoermarkBolderFriezenbergHet Lonnekermeer

Richting Amsterdam: De PoppeHet VeelsveldElsenerveldStruikDe HopVundelaarDe HuchtDe StrubbenTolnegenAanschotenUilengoorDe MiddelaarNeerduistDe HaarBastionHackelaar