Suðuroyartunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Suðuroyartunnilin
Kruist Suðuroyarfjørður, Skúvoyarfjørður
Lengte 22.800 meter
Openstelling ?
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Suðuroy Tunnel (Faeröers: Suðuroyartunnilin) is een geplande onderzeetunnel op de Faeröer, met een geplande lengte van 22,8 kilometer. De tunnel zou de eilanden Sandoy en Suðuroy gaan verbinden, met een tussenstop op Skúgvoy.

Kenmerken

Zoals het voorstel van Landsverk (de Faeröerse Rijkswaterstaat) er nu ligt, zal de tunnel uit drie delen bestaan.[1] Het eerste stuk meet negen kilometer, wordt enkelbuizig en loopt van Sandur, de hoofdplaats op Sandoy, naar het dorpje Skúgvoy op het gelijknamige eiland. Hier dagzoomt de tunnel slechts 300 à 400 meter, waarna een tweebuizige tunnel van circa 17,2 kilometer naar het noordelijkste dorp op Suðuroy loopt. Ook hier komt de tunnel slechts 200-300 meter aan de oppervlakte, waarna er een enkelbuizige tunnel van circa twee kilometer naar het dorp Hvalba volgt. De drie nieuwe deeltunnels zullen de reistijd tussen Noord-Suðuroy en Tórshavn met ongeveer 1 uur verkorten.

Overigens ligt er reeds de Sandvíkartunnel tussen Sandvík en Hvalba. Deze is enkelbaans met passeerholtes voor tegenliggers, onverlicht, slechts 3.2 meter hoog en daardoor niet meer geschikt voor de eisen van modern verkeer. De derde deeltunnel van de Suðuroyartunnel zal deze oude tunnel uit 1969 vervangen.[2] Wat er met de oude tunnel gebeurt is onbekend.

Geschiedenis

Suðuroy vormt het zuidelijkste eiland van de Faeröer en ligt het verst van de hoofdstad Tórshavn verwijderd. De Sandoyartunnel die in december 2023 opende maakte het denkbaar om een tunnel te bouwen van Sandoy naar Suðuroy zodat alle hoofdeilanden met wegen onderling verbonden zijn. Nu is het eiland drie keer daags per veerboot verbonden met de hoofdstad, terwijl het autovrije Skúgvoy per voetveer vanaf Sandur bereikbaar is. Tevens is er 2-3 keer per week een helikopterdienst tussen Tórshavn, Skúgvoy en Suðuroy.

Op het eiland Suðuroy ligt aansluitend op de Sandvíkartunnilin in Hvalba de Hvalbiartunnilin. Deze tunnel uit 1965 verbindt Noord-Suðuroy met het centrumgebied van het eiland, maar voldoet gezien de huidige maten (3,30 m breed, 3,20 meter hoog, 1.450 meter lang) niet meer aan de vervoersvraag.[3] Om aan de huidige en toekomstige verkeersintensiteiten tegemoet te komen werkt Landsverk momenteel aan een moderne vervanging vergelijkbaar met de reeds bestaande Sumbiartunnel verder zuidelijk op het eiland.[4]

Met de opening van de Sandoyartunnel zou het ook mogelijk zijn om de veerboot Tórshavn-Tvøroyri te verleggen naar Sandur-Sandvík of Sandur-Hvalba. Daardoor zou de reisafstand halveren en kan de frequentie dus verdubbelen. Echter, dit is gezien de stromingen in de Suðuroyarfjørður-zeestraat, gezien de investeringskosten voor nieuwe terminals en gezien het huidige pro-tunnelklimaat niet realistisch.

Technische gegevens

De kosten voor het project, zonder de vervanging van de Sandvíkar- en Hvalbiartunnels, worden geraamd op 3,1 miljard FOK / € 417 miljoen. Over tolniveaus, verkeersintensiteiten en de precieze routevoering valt nog niets te zeggen.[5] De veerboot Tórshavn-Suðuroy vervoerde in 2016 ruim 240.000 passagiers en 90.000 voertuigen. Het veer Skúgvoy-Sandur vervoerde ruim 3.700 passagiers.[6]

Toekomst

In november 2019 werd de ambitie uitgesproken om de tunnel tussen 2023 en 2030 aan te leggen.[7] In 2023 werd gemeld dat de lengte van de tunnel was gereduceerd van 27 naar 22,8 kilometer.[8][9] De kostenraming ging toen uit van 3,4 miljard DKK (€ 456 miljoen).[10][11]

Zie ook

Referenties