Suai - Beaço Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Suai - Beaço Expressway map.png
-
Begin Suai
Einde Beaço
Lengte 156 km
Route

Junction.svg Suai-West

Afslagsymbool.svg4 Suai-North

Afslagsymbool.svg17 Beco

Afslagsymbool.svg31 Mape

De Suai - Beaço Expressway is een expressway in Oost-Timor. De snelweg vormt een oost-westroute langs de zuidkust van het land, tussen Suai en Beaço. De snelweg heeft een geplande lengte van 156 kilometer, waarvan 30 kilometer is opengesteld.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de westkant van het plaatsje Suai en verloopt dan oostwaarts, over de kustvlakte op enige afstand van open zee. De snelweg kruist veel rivieren die uit de bergen stromen. De snelweg voert door een tropisch landschap met oerwoud maar ook wat gecultiveerd land. De snelweg eindigt momenteel bij Mape.

Geschiedenis

Op 25 januari 2013 werd het contract getekend voor de eerste 30,3 kilometer tussen Suai en Fatukai.[1] Het project wordt uitgevoerd door twee Chinese bouwbedrijven.[2] De werkzaamheden waren oorspronkelijk gepland om in november 2017 gereed te zijn, maar waren vertraagd tot 2018. Het eerste deel van 30,3 kilometer is uiteindelijk op 17 november 2018 geopend.[3][4][5]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Suai Fatukai 30,3 km 17-11-2018

Toekomst

De snelweg is aangelegd als onderdeel van de Timorese overheid om de olie-exploitatie aan de zuidkust van Timor-Leste te ontwikkelen. Dit heet ook wel het South Coast Petroleum Infrastructure Project.[6] Hiervoor is in 2015 de luchthaven van Suai gemoderniseerd.

De bouw van de snelweg is opgedeeld in 4 segmenten;[7]

  • Suai - Fatukai/Mola: 34 km
  • Fatucai/Mola - Dotik: 36 km
  • Dotik - Buikarin: 42 km
  • Buikarin - Beaço: 36 km

Referenties