Sudan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Sudan.svg
Jumhūrīyat al Sūdān
Sudan.png
Hoofdstad Khartoum
Oppervlakte 1.886.068 km²
Inwonertal 40.235.000
Lengte wegennet 4.320 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode SUD

Sudan is een groot land in Afrika. Het is het grootste land in Afrika met een omvang van 47 keer Nederland. De hoofdstad is Khartoum, de grootste stad is het nabijgelegen Omdurman. Het land telt circa 40 miljoen inwoners.

Inleiding

Sudan ligt aan de Rode Zee, en grenst in het noorden aan Egypte, in het westen aan Libië, Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek, en in het zuiden aan Zuid-Sudan. In het oosten grenst het land aan Ethiopië en Eritrea. De hoofdstad Khartoum ligt centraal in het land, aan de rivier de Nijl, die zich ter plekke splitst in twee takken. In het noorden ligt de vrijwel onbevolkte Nubische woestijn, in het noordwesten de Sahara. In het westen ligt de streek Darfurt en in het zuiden gaat de woestijn langzaam over in savannes. Buiten de hoofdstad Khartoum en nabijgelegen Omdurman zijn er niet veel andere grote steden in het land. Aan de kust ligt Port Sudan, in het oosten Kassala en Al-Qaradirf. In het westen ligt Nyala. Op 9 juli 2011 werd Zuid-Sudan onafhankelijk van Sudan.

Na onafhankelijkheid werd Sudan getekend door een lange burgeroorlog en het land is feitelijk een dictatuur. Het land is rijk aan grondstoffen, zoals olie, waardoor het land tot de snelstgroeiende landen ter wereld behoort. Desondanks is Sudan vooral een arm land, dat gebukt gaat onder conflicten, met name in de westelijke Darfur. In Sudan wordt voornamelijk Arabisch gesproken. De hogere klasse en opgeleide bevolking spreekt ook wel Engels. Engels is een officiële taal in Sudan.

Wegennet

Het wegennet van Sudan is bijzonder beperkt, wat mede komt doordat er buiten het hoofdstedelijk gebied van Khartoum en Omdurman geen andere grote steden zijn. Circa 4.300 kilometer weg is verhard, waarvan de Khartoum - Port Sudan route ruim 1.200 kilometer uitmaakt. Tot de jaren 70 werd een wegennet niet als een prioriteit gezien, men dacht dat het spoorwegennet de transportvraag wel kon voldoen. Als gevolg is het spoorwegennet relatief uitgebreid. In 1970 was er maar één verharde weg van 180 kilometer tussen Khartoum en Wadi Madani. In de jaren 70 werd duidelijk dat het spoorwegennet geenzins aan de transportvraag kon doen en in 1973 werd besloten om wegen aan te leggen, om concurrentie voor het spoor te creëren. Het belangrijkste project was het verharden van de weg van Khartoum naar Port Sudan, die deels langs de Nijl loopt. Het laatste deel hiervan opende in 1980 voor het verkeer.

In de jaren 80 werden meer wegen verhard, zolas de weg van Wadi Madani naar Kusti over 200 kilometer. Gedurende de jaren 90 werd deze weg westwaarts verlengd naar Umm Ruwaba en al-Ubayyid. In het zuiden werden gravelwegen vanuit Juba verhard, inclusief een route naar de grens met Uganda. Tevens werd er een verbinding naar Kenya aangelegd. Het zuiden van Sudan is echter niet met hoofdwegen met het noorden van Sudan verbonden. Er lopen enkel onverharde wegen door het midden van Sudan, en ook de westelijke streek Darfur is slecht over de weg bereikbaar. In het noordwesten lopen helemaal geen wegen. Door de Nubische woestijn lopen vrijwel geen wegen, maar met Chinese hulp wordt de weg naar Wadi Halfa aan de grens met Egypte geasfalteerd. Het is echter de vraag of deze berijdbaar zal blijven, de weg voert over 380 kilometer door de zandwoestijn met geen enkele nederzetting op de route. Buiten de hoofdstad Khartoum zijn er maar weinig bruggen over de Nijl. De belangrijkste ligt bij Kusti, waarover de weg van Khartoum naar Darfur loopt.

Op sommige hoofdwegen wordt tol geheven, zoals de weg van Khartoum naar Wad Madani en de weg van Sennar naar Kusti. Ook van Al-Qadarif naar Kassala en Port Sudan.

Khartoum

In Khartoum en de enorme voorstad Omdurman, die samen een agglomeratie van 7 miljoen inwoners vormen, ligt een uitgebreid stedelijk wegennet. In Khartoum komen de Blauwe en Witte Nijl samen, die noordelijker de Nijl vormen richting Egypte. Er zijn geen echte snelwegen in Khartoum (of heel Sudan), maar wel een aantal ongelijkvloerse kruisingen. Hoofdwegen zijn vaak breed, en soms met een parallelsysteem met 2+3+3+2 rijstroken, zoals Africa Street[1][2]. Het wegennet van Khartoum is in een grid opgezet, met belangrijke noord-zuid assen. In Khartoum en Omdurman komen steeds meer grote bruggen over de Nijl. Ten noorden en zuiden van Khartoum zijn twee meerstrooks bruggen in aanleg, naast de bestaande Victory en White Nile Bridge. Over de Blauwe Nijl lopen 4 bruggen. De recentste is de Halfayt Bridge, die 2x3 rijstroken telt en het doorgaande verkeer aan de noordkant van Khartoum verwerkt. Het stedelijke wegennet van Khartoum is relatief uitgebreid voor Afrikaanse begrippen.

De stad Omdurman heeft een minder ontwikkeld wegennet, mede vanwege de ongecontroleerde stedelijke groei. Veel mensen uit Darfur en andere delen van Sudan verhuizen naar de hoofdstedelijke regio, en komen veelal in Omdurman terecht, dat aan de westkant van de Nijl ligt. Omdurman is met 3 2x2 bruggen met Khartoum en North Khartoum verbonden.

Wegnummering

Sudan heeft als ex-Britse kolonie ook het Britse nummeringssysteem overgenomen van A- en B-wegen. De A1 t/m A5 zijn radiale wegen die kloksgewijs lopen vanuit Khartoum. De tweecijferige nummers lopen tussen die takken, zoals de A20 t/m A30 tussen A2 en A4, en 40 t/m 50 tussen A4 en A5. De B-wegen zijn gezoneerd tegen de klok in vanuit Khartoum, dus juist andersom dan de A-wegen.[3]

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt extreem zeldzaam te zijn in Sudan. Zowel in en rond de hoofdstad Khartoum, als elders in het land lijkt nauwelijks sprake te zijn van enige bewegwijzering.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan