Suez Canal Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
كوبري السلام
Overspant Suezkanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 3.900 meter
Hoofdoverspanning 404 meter
Hoogte brugdek 70 meter
Openstelling 00-10-2001
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Suez Canal Bridge (Arabisch: كوبري السلام) is een tuibrug in Egypte, gelegen over het Suezkanaal.

Kenmerken

De Suez Canal Bridge is een grote tuibrug met een grote serie aanbruggen. De brug overspant het Suezkanaal halverwege Port Said en Ismailia. De tuibrug heeft een totale lengte van maar liefst 3,9 kilometer met een hoofdoverspanning van 404 meter. De vrije doorvaart onder het brugdek bedraagt 70 meter, wat het tot één van de hoogste tuibruggen over een kanaal of zeestraat maakt. Imposant zijn vooral de immense aanbruggen, bijna nergens ter wereld is zo'n grote serie van lange en hoge aanbruggen te vinden. De omgeving is vlak, dus de brugpylonen van de aanbruggen torenen tot 70 meter boven het landschap uit. De brugpylonen zijn 154 meter hoog. Over de brug loopt een weg met 2x2 rijstroken. Geografisch vormt de brug tevens een verbinding tussen Azië en Afrika. Er zijn meerdere tunnels onder het Suezkanaal, maar de Suez Canal Bridge is de enige vaste brug. Elders zijn wel pontonbruggen.

Geschiedenis

De immense aanbruggen van de brug.

De eerste vaste verbindingen over het Suezkanaal waren spoorbruggen. In 1918 werd de eerste spoorbrug gebouwd, die een obstakel was voor de scheepvaart. In 1942 werd een tweede draaibrug gebouwd die in 1947 aangevaren werd, waarna in 1954 de derde brug op deze locatie werd geopend die in 1956 werd verwoest door oorlogshandelingen. In 1963 opende een nieuwe draaibrug, die in 1967 voor de vierde keer gesloopt werd na oorlogshandelingen. Sinds 2001 overspant de vijfde spoorbrug het Suezkanaal.

De eerste wegverbinding was de Ahmed Hamdi Tunnel bij Suez die in 1983 werd opengesteld. Deze ligt echter vrij ver naar het zuiden en daarom is tussen 1995 en 2001 de huidige Suez Canal Bridge aangelegd, grotendeels gefinancierd door Japan. Het is één van de grootste bruggen in Afrika. De brug opende in oktober 2001 voor het verkeer en betekende een flinke impuls voor de bereikbaarheid van de Sinaï vanuit de rest van Egypte.

Tol

De brug is een tolweg. De toltarieven zijn onbekend. Aan beide zijden van de brug is een tolstation.

Referenties