Suffix

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een suffix is een getal of aanduiding dat achter een woord of getal wordt gezet. Het is het tegenovergestelde van een prefix. In de verkeerskunde worden suffixes gebruikt na een wegnummer of afritnummer. Bij wegnummers is dit enigszins ongebruikelijk, en kan het als een afwijking van het systeem gezien worden, bij een afritnummer is het wat gebruikelijker, zowel bij sequentiële afritnummering als afritnummering naar kilometrering.

Suffixes bij afritnummering

Bij een sequentiële afritnummering kan het zijn dat er later afritten tussen twee bestaande afritten worden toegevoegd, die dan de letter a, of hoger, erachter krijgt, bijvoorbeeld 21a. Bij afritnummering naar kilometrering kan hetzelfde voorkomen, als er meerdere afslagen binnen een kilometer zijn. Ook dan kan er een a,b of hoger toegevoegd worden.

Suffixes bij wegnummers

Suffixes bij wegnummers zijn wat ongebruikelijker, en komen niet in elk wegnummeringssysteem voor.

Bosnië-Herzegovina

In Bosnië zijn gevallen bekend waarbij er een suffix "-x" achter het wegnummer komt, bijvoorbeeld M2-2 of M1-12.

Denemarken

In Denemarken komen incidenteel suffixes voor, bijvoorbeeld rond Kolding zijn wegnummers te zien als "E45n", wat duidt op E45 nord. Deze lijken alleen rond enkele knooppunten voor te komen, en worden over het algemeen niet weergegeven.

Duitsland

Suffixes komen in Duitsland her en der voor, met name de suffix "n", bijvoorbeeld B33n, waarbij de "n" slaat op "neu" (nieuw), waarbij de hoofdroute een nieuw tracé heeft gekregen. Dit zijn doorgaans snellere routes. Het lijken echter tijdelijke suffixes te zijn. Sommige ringwegen hebben een "R" (ring) erachter, bijvoorbeeld de B2R in München. Het nummer B4f is gepland bij Nürnberg, de suffix "f" lijkt te slaan op "flughafen" (vliegveld) aangezien dit wegnummer naar de luchthaven van Nürnberg leidt. De B96a komt ook voor in Berlijn.

Frankrijk

Ook in Frankrijk komen enkele suffixes voor, met name "a" en "bis". Vroeger waren deze suffixes gebruikelijker, bijvoorbeeld de RN15bisA wat nu de RD1915 is.

Italië

In Italië komen de suffixes "dir" (diramazione en "bis" (tweede versie) voor, een diramazione is doorgaans een aftakking of verbinding tussen twee snelwegen, en een bis is een tweede versie van een wegnummer, bijvoorbeeld SS3bis (Strada statale 3 bis).

Mexico

Tolwegen in Mexico krijgen de suffix "D" (alhoewel tol in Mexico cuota wordt genoemd).

Nederland

In Nederland bestaat de N260A nabij Tilburg.

Portugal

In Portugal komen ook enkele suffixes voor, bijvoorbeeld de ER 101-4 (Estrada Regional) of EN 115-5 (Estrada Nacional). Erg veel komen ze echter niet voor.

Spanje

In het complexe Spaanse wegnummeringssysteem kunnen diverse suffixes voorkomen, bijvoorbeeld "ant" (antiguo? - oud?) of "var" (variable? - variant?). Verder kunnen a,b,c,d,e,f,g en z, zelfs "aa" voorkomen, wat het Spaanse wegnummeringssysteem, dat ook tientallen prefixes kent, tot één van de meest complexe ter wereld maakt.

Verenigde Staten

zie ook Lijst van suffixed US Highways en Lijst van suffixed Interstate Highways voor meer informatie.

In de Verenigde Staten kan er bijvoorbeeld een N (north), E (east), S (south) of W (west) toegevoegd worden wanneer een wegnummer zich splitst in twee takken. Tegenwoordig is dit wat ongebruikelijker dan vroeger, en de AASHTO accepteert ook geen nieuwe suffixes, alhoewel in 2013 gebroken is met dit beleid door de I-69C en I-69E in Texas toe te staan.

Referenties