Sugarloaf Parkway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Duluth
Einde Lawrenceville
Lengte 18 mi
Lengte 29 km
Route

Peachtree Industrial Boulevard

Buford Highway

Old Peachtree Road

Meadow Church Road

Satellite Boulevard

Brown Road

Duluth Highway 120

Cruse Road

Old Norcross Road

State Route 8

Lawrenceville - Suwanee Road

Five Forks Trickum Road

Scenic Highway

Grayson Highway

New Hope Road

Martins Chapel Road

Alcovy Road

De Sugarloaf Parkway is een parkway en gedeeltelijke freeway in de Amerikaanse staat Georgia, gelegen in het noordoosten van de agglomeratie Atlanta. De weg vormt een belangrijke route in de voorsteden Duluth en Lawrenceville. De weg is 29 kilometer lang, waarvan 9 kilometer als autosnelweg. De Sugarloaf Parkway heeft geen wegnummer en wordt als county road beheert door Gwinnett County.

Routebeschrijving

De Sugarloaf Parkway vormt een bypass van de voorsteden Duluth en Lawrenceville in het noordoosten van de agglomeratie Atlanta. De route is grotendeels een gelijkvloerse urban arterial met verkeerslichten en 2x2 tot 2x3 rijstroken. Men kruist de Interstate 85, hier is veel commerciële activiteit. Het deel langs de zuid- en oostkant van Lawrenceville tot aan de US 29 is een freeway met 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

De Sugarloaf Parkway verloopt in Gwinnett County, een zeer snelgroeiend gebied. Het inwonertal groeide van 44.000 in 1960 naar 805.000 in 2010 en is vrijwel volledig suburbaan in karakter. De groei van de agglomeratie Atlanta verliep zeer gedecentraliseerd, met weinig regionale planning, waardoor er buiten de bestaande Interstate Highways weinig andere hoogwaardige wegen zijn aangelegd, terwijl de bevolkingsgroei daar wel om vroeg. De Sugarloaf Parkway is tussen Duluth en Lawrence grotendeels gedurende de tweede helft van de jaren 90 aangelegd, nog net op tijd voordat de regio volledig volgebouwd werd. Daardoor is de Sugarloaf Parkway over een relatief optimaal alignement aangelegd, maar niet ongelijkvloers. In 2010 opende de eerste fase van de freeway rond Lawrenceville, tussen de State Route 20 en Martins Chapel Road. Op 2 juli 2012 opende een korte verlenging tot de US 29 ten oosten van Lawrenceville.[1]

Toekomst

Er zijn plannen om de Sugarloaf Parkway te verlengen vanaf US 29/SR-316 bij Lawrenceville tot I-85 bij Buford, een traject van circa 13 kilometer. De snelweg moet dan het tracé volgen van de ooit geplande - maar nooit gebouwde - Northern Arc rond Atlanta. Het project kost bijna $ 300 miljoen en dat geld heeft Gwinnett County niet. In oktober 2017 werd aangekondig dat de verlenging als tolweg gepland is, met een mix van financiering van de county, staat, federale overheid en tolheffing.[2] De kosten zijn in 2022 geraamd op $ 866 miljoen.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 30.000 tot 45.000 voertuigen over het deel dat geen autosnelweg is. Van het snelwegtraject langs Lawrenceville zijn geen verkeersintensiteiten bekend.

Referenties

Freeways in Atlanta

Interstate 20Interstate 75Interstate 85Interstate 285Interstate 575Interstate 675Interstate 985

US 19 Turner McDonald ParkwayUS 78SR-141 Peachtree Industrial BoulevardSR-154 Lakewood FreewaySR-316SR-400


Ronald Reagan ParkwayCanton Road ConnectorSugarloaf Parkway