SunPass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De SunPass is het elektronische tolsysteem van Florida.[1] De E-Pass van de regio Orlando is ook te gebruiken op alle tolwegen in Florida.

Toepassing

In de Amerikaanse staat Florida liggen veel tolwegen, met name rond Orlando, Tampa en Miami. Daarnaast is Florida's Turnpike een lange-afstandstolweg. De meeste tolwegen hebben zowel cash tolpoorten als SunPass, maar er bestaan ook een aantal tolwegen waarbij men enkel van SunPass gebruik kan maken. SunPass was oorspronkelijk niet compatibel was met de E-ZPass, die in het noordoosten en midwesten van het land veel gebruikt wordt, maar sinds 2012 kan de E-ZPass ook in Florida gebruikt worden. Met de SunPass kan men met 25 mph door de tolpoorten. Sneller door een tolpoort rijden kan een boete opleveren. Steeds meer tolpoorten worden uitgerust met Open-Road Tolling, wat een doorgang met 65 mph mogelijk maakt.

Er zijn twee typen transponders, de SunPass portable, die uitwisselbaar is tussen voertuigen, en een SunPass Mini sticker, die niet uitwisselbaar is. Deze is ter grootte van een credit card. De transponders hebben geen interne batterij.

Geschiedenis

De SunPass is op 24 april 1999 geïntroduceerd. Binnen een half jaar waren er meer dan 100.000 transponders in gebruik. Sinds 2008 is er een kleinere variant beschikbaar. Sinds 12 november 2014 kan de SunPass ook op tolwegen in Georgia en North Carolina gebruikt worden. De systemen zijn interoperabel.[2] Sinds 2016 kan de SunPass ook in Alabama, South Carolina en Texas gebruikt worden.[3] Op 31 december 2015 is gestopt met een transponder met een interne batterij.[4]

Locaties

Miami

Tampa

Orlando

Destin

Zie ook

Referenties