Sundøybrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sundøybrua
Overspant Sundet
Rijstroken 1x2
Totale lengte 538 meter
Hoofdoverspanning 298 meter
Hoogte brugdek 43 meter
Openstelling 09-08-2003
Verkeersintensiteit 160 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Sundøybrug (Noors: Sundøybrua) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen in de gemeente Leirfjord in Nordland. Het is één van de grootste kokerbruggen ter wereld.

Kenmerken

De Sundøybrug is een grote betonnen kokerbrug met een totale lengte van 538 meter en een hoofdoverspanning van 298 meter, één van de langste overspanningen van kokerbruggen in Noorwegen, en één van de langste overspanningen van dit type brug in de wereld. De brug heeft een relatief smal brugdek dat maximaal 43 meter boven de zeestraat Sundet ligt. De brug verbindt de oostzijde van het eiland Alsta met het vasteland. De westzijde van dit eiland is dichter bevolkt, maar niet vanaf deze kant over de weg bereikbaar, waardoor de brug alleen lokaal bestemmingsverkeer verwerkt. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

Het eiland Alsta was vanaf 1991 bereikbaar via de Helgelandbrug naar Sandnessjøen. Deze brug ontsloot echter alleen het westelijk deel van het eiland, waar de meeste inwoners wonen, de oostkant ligt geïsoleerd van de rest van het eiland door een hoge bergrug die alleen met een lange tunnel met de rest van het eiland verbonden zou kunnen worden. Dit deel van het eiland telt slechts 160 inwoners. Men heeft besloten om dit deel van het eiland alleen naar het vasteland toe te ontsluiten, waar geen grotere plaatsen in de nabijheid zijn, maar wel een verbinding vormt met de rest van het Noorse wegennet. De planvorming voor een brugverbinding begon al midden jaren '80. De brug is tussen 2001 en 2003 aangelegd en opende op 9 augustus 2003 voor het verkeer.[1] De brug kostte 176 miljoen kronen.[2] Tot 2019 was de weg over de brug als de Fv. 220 genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken slechts 160 voertuigen van de brug gebruik.[3]

Referenties