Super two

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Interstate 93 in New Hampshire door de Franconia Notch als super two.
De N50 tussen Ens en Emmeloord was tot 2016 een van de weinige super twos in Nederland
In Japan zijn veel super two expressways.

Een super two is een Engelse term om wegen mee aan te duiden die één rijstrook per rijrichting hebben, maar hoge ontwerpeisen kennen met veelal gescheiden rijbanen, soms vluchtstroken en meestal ongelijkvloerse aansluitingen. Meestal worden dergelijke wegen aangelegd met het oog op een toekomstige verbreding naar een volwaardige autosnelweg.

Voor- & nadelen

Een groot voordeel van de super two is dat het verkeer veilig afgewikkeld kan worden door het ontbreken van tegemoetkomend verkeer op dezelfde weghelft door de toepassing van de fysieke rijrichtingsscheiding en door het ontbreken van kruisend verkeer door de toepassing van ongelijkvloerse kruisingen. Super twos worden meestal aangelegd als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld door viaducten en aansluitingen al te dimensioneren op 2x2 rijstroken. De meerkosten of de verwachte intensiteiten rechtvaardigen niet direct de aanleg van een volwaardige autosnelweg.

Een groot nadeel van de super two op de lange afstand is dat er geen inhaalmogelijkheden zijn en men eerder achter een langzame weggebruiker terecht kan komen in vergelijking met wegen waar wel inhaalmogelijkheden aanwezig zijn. Dit leidt sneller tot pelotonvorming wat tot gevolg kan hebben dat de langzame verkeersdeelnemer opgedrukt kan worden door achteropliggend verkeer. Uit onderzoek is gebleken dat sneller verkeer op bijvoorbeeld de N50 overging tot het inhalen van vrachtwagens via de vluchtstrook. Dit probleem kan opgelost worden door regelmatig inhaalstroken aan te leggen.

Nederland

Een super two is in Nederland vrij ongebruikelijk en er zijn maar enkele wegen die aangemerkt kunnen worden als super two met rijbaanscheiding. Een voorbeeld was tot 2016 de N50 tussen Ens en Emmeloord. De N18 is in 2018 tussen Groenlo en Haaksbergen opengesteld als een super two. Ook de N206 tussen Noordwijk en De Zilk heeft hoge ontwerpeisen en is opengesteld met een rijbaan van een autosnelweg, maar in twee richtingen bereden en heeft daardoor ongelijkvloerse kruisingen over de gehele lengte. Desondanks is de snelheid 80 km/h, en kan daarom niet als super two aangemerkt worden.

Andere landen

In Polen worden veel toekomstige snelwegen aangelegd op één rijbaan, alhoewel dit niet noodzakelijkerwijs super twos zijn. Dit komt omdat er tegenliggers zijn en al het verkeer over één rijbaan wordt afgewikkeld. Super twos hebben meestal twee rijbanen.

In de Verenigde Staten worden super twos vrij weinig toegepast vanwege de genoemde nadelen, maar kiest men voor een gelijkvloerse hoofdweg met 2x2 rijstroken en een middenberm. Soms wordt de term 'super two' ook gebruikt als aanduiding voor een 2+1-weg.

In Japan zijn super twos zeer gangbaar als fasering voor de bouw van expressways in rustige gebieden.

In Frankrijk worden op rustige autosnelwegen in de buitengebieden bij sommige kunstwerken, zoals viaducten, snelwegen aangelegd als een super two, met één rijstrook per richting. In deze gevallen wordt de snelweg versmald van 2x2 rijstroken naar 2x1 rijstroken en krijgt de snelweg weer het oude profiel terug na passage van het kunstwerk.

Zie ook

Referenties