Superhighway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een superhighway is een onofficiële term voor wegen die hoogwaardiger zijn uitgevoerd dan gebruikelijk. De term werd voor het eerst in de jaren '20 van de 20e eeuw gebruikt in Noord-Amerika.[1]

Het gebruik van de hedendaagse term hangt samen met de lokale context, een reguliere autosnelweg kan in Afrika al een 'superhighway' worden genoemd, terwijl dat in Europa of Noord-Amerika niet het geval is. Bekende snelwegen die wel als 'superhighway' worden aangeduid zijn de Highway 401 in Ontario, de New Jersey Turnpike en de Dan Ryan Expressway in Chicago. Deze snelwegen beschikken over een grootschalige parallelstructuur en onderscheiden zich daarmee van andere snelwegen in de regio. In Europa wordt de term wel gebruikt voor snelwegen die breder zijn dan gebruikelijk, zoals de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. In Pakistan wordt de M9 tussen Karachi en Hyderabad ook wel de 'Super Highway' genoemd.

In Mexico bestaan enkelbaans autopistas die ook wel een supercarretera worden genoemd. In de Engelstalige wereld wordt de term 'super two' gebruikt voor enkelbaans autowegen met ongelijkvloerse aansluitingen. In de Verenigde Staten worden de Interstate 29 en Interstate 35 wel aangeduid als de 'NAFTA Superhighway', als verbinding van Mexico naar Canada.