Superstrada

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Superstrade)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Superstrade in blauw.

Een superstrada (meervoud: superstrade) is de Italiaanse variant op de expressweg. Het betreffen wegen die uitgebouwd zijn met autosnelwegkarakteristieken, maar dit omwille bepaalde ontwerpeisen toch niet kunnen zijn. Anders dan vaak gedacht wordt is de prefix SS géén afkorting voor superstrada. Die afkorting duidt op een strada statale. Superstrade vallen namelijk onder het nummeringssysteem van het strada statale-netwerk (staatswegennet). De wegnummers hebben 1 tot 3 cijfers. Over sommige superstrade lopen ook E-wegen. Het netwerk is 3.114 kilometer lang,[1] maar de ontwerpstandaarden van superstrade kunnen sterk variëren.

Classificatie

In Italië zijn twee types Superstrada, een strada extraurbana principale (cat. B) die aangegeven worden met een blauw snelwegbord, vergelijkbaar met dat van veel andere landen. Deze wegen hebben gescheiden rijbanen, twee rijstroken per richting, ongelijkvloerse kruisingen, maar vluchtstroken ontbreken vaak. Er geldt een verbod op langzaam verkeer, zoals scooters en lichte motoren van minder dan 249 cc. Stoppen op deze wegen is verboden. De maximumsnelheid op dergelijke wegen is 110 km/uur.

De tweede categorie zijn de strade extraurbane secondarie (cat. C), vergelijkbaar met de autoweg in Nederland. Dit zijn hoogwaardig uitgebouwde hoofdwegen, doorgaans met één rijstrook per richting en zonder rijbaanscheiding. Vaak hebben ze smalle vluchtstroken. De maximumsnelheid op dergelijke wegen is 90 km/uur.

Systeem

De categorie B-wegen vormen aanvullingen op het Autostrade-netwerk, alhoewel er voornamelijk in Midden-Italië een superstrada-netwerk op zichzelf is. De superstrade aldaar verbinden grote steden onderling op plekken waar geen autostrade lopen. De aanleg van dit netwerk heeft, historisch, sterke samenhang met Legge 492, de wetgeving uit de jaren '70 die aanleg van nieuwe autosnelwegen verbood. In de periode dat deze wet van kracht was, was het wél toegelaten om superstrade te bouwen. Door te kiezen voor de bouw van superstrade kon het oorspronkelijk geplande autosnelwegennet van Midden-Italië alsnog worden gecompleteerd.

Rondom grote steden vormen superstrade vaak een aanvullend netwerk om het lokale verkeer te verdelen. In Noord-Italië komt het voor dat een superstrada parallel aan een autostrada loopt rondom grote steden.

In het zuidoosten van Italië ligt een grotere concentratie superstrade. Op het eiland Sardinië zijn het de enige hoogwaardige wegen, hier zijn geen autostrade.

Belangrijke doorgaande superstrade

SS38 MeBo (Merano/Meran - Bolzano/Bozen)
SS36 Del Lago di Como e della Spluga (Milano - Lecco - Colico)
SR450 Superstrada Peschiera-Affi (Peschiera del Garda-Affi, shortcut tussen A4 en A22)
SS434 Traspolesana (Verona - Rovigo)
Geen nummer Ferrara - Mare (Ferrara - Comacchio)
SS3bis en SS675 / E45 Superstrada Orte - Ravenna (Orte - Ravenna)
Geen nummer FiPiLi (Firenze - Pisa - Livorno)
Geen nummer Raccordo Autostradale Firenze - Siena (Firenze - Siena)
SS1 Aurelia (Livorno - Grosseto)
E78 Superstrada dei Due Mari (Grosseto - Siena - Bettolle, deels nog in aanbouw)
Raccordo Autostradale A1 Perugia (Bettolle - Perugia)
SS73bis / E78 Superstrada dei Due Mari (Fano - Acqualagna)
SS76 Della Val d'Esino (Ancona - Perugia, deels nog in aanbouw)
SS77 Della Val di Chienti (Foligno - Civitanove Marche)
SS16 / E55 Adriatica (Bari - Brindisi - Lecce)
SS106 / E90 Ionica (Brindisi - Taranto - Rocca Imperiale)
SS131 Carlo Felice (Cagliari - Porto Torres, met aftakking naar Olbia)
Pedemontana Veneta Vicenza - Spresiano

Symbolen

Het symbool voor een superstrada cat. B
Het symbool voor een superstrada cat. C

Referenties

  1. stand 12-08-2021
Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida