Suplacu de Barcǎu Viaduct

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaductul de la

Suplacu de Barcău

link={{{nummer}}}
Overspant Suplacu de Barcău
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.800 meter
Hoofdoverspanning 45 x 40 meter
Hoogte brugdek ?
Openstelling niet bekend
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Suplacu de Barcǎu Viaduct is een liggerbrug in Roemenië, gelegen in de A3 bij het dorp Suplacu de Barcǎu in het noordwesten van het land. De brug is 1,8 kilometer lang.

Kenmerken

Het Suplacu de Barcǎu Viaduct is een lage liggerbrug van 1.800 meter lengte. De brug heeft 45 overspanningen van 40 meter. De brug bestaat uit 360 voorgegoten liggers met een gewicht van 160 ton per stuk die ter plekke gefabriceerd zijn. De brug overspant een gebied dat elk voorjaar overstroomt. Om de impact van overstromingen in de regio in te perken is bij het dorp Suplacu de Barcău een lage dam gebouwd. Ten noorden van het viaduct ligt een olieveld. Het viaduct ligt zo'n 50 kilometer ten noordoosten van de stad Oradea.

Geschiedenis

De aanleg van het Suplacu de Barcǎu Viaduct begon reeds in 2004, toen de aanleg van de A3 startte tussen Braşov en Oradea. Dit project werd onderhands gegund aan het Amerikaanse bouwbedrijf Bechtel. Toen Roemenië in 2007 bij de EU kwam werd besloten om de A3 niet te co-financieren met EU-fondsen omdat er geen openbare aanbesteding is geweest. De Roemeense overheid draait op voor de volledige kosten, terwijl projecten die met EU-geld gefinancierd worden achteraf tot 85% van de kosten terug kunnen krijgen. Mede daardoor heeft Roemenië weinig prioriteit aan het project gegeven en lag de bouw sinds 2007 frequent stil. In 2012 was de brug min of meer in ruwbouw gereed maar de aansluitende wegvakken zijn niet aangelegd. De openingsdatum wordt voortdurend uitgesteld, het is onbekend wanneer de A3 hier wordt opengesteld.

Externe links

Referenties