Surgut Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Югорский мост
Overspant Ob
Rijstroken 1x2
Totale lengte 2.110 meter
Hoofdoverspanning 408 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 16-09-2000
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Surgut Bridge, ook bekend als de Yugorskiy Most (Russisch: Югорский мост) is een tuibrug in Rusland, gelegen bij Surgut in het Khanty-Mansi Autonomous Okrug. Het is de langste tuibrug ter wereld met één pyloon.

Kenmerken

De Surgut Bridge overspant de rivier de Ob ten zuidwesten van de afgelegen stad Surgut. De brug is in totaal 2.110 meter lang met een hoofdoverspanning van 408 meter. De brugpyloon is 150 meter hoog. Het brugdek is 14 meter breed, met één rijstrook per richting van de R404. De dichtstbijzijnde alternatieve brug ligt meer dan 1.000 kilometer verderop, ten westen van Tomsk. Het is tevens de meest stroomafwaarts gelegen brug over de Ob, alhoewel de monding van de Ob meer dan 1.200 kilometer verderop ligt. Met andere woorden, het is de enige brug over de rivier over meer dan 2.000 kilometer.

Geschiedenis

Voordat de brug werd aangelegd moest het verkeer via een veerdienst in de zomer en over het ijs van de rivier de Ob in de winter. In het voorjaar en de herfst was vaak geen verbinding mogelijk vanwege ijsgang. Er was wel een spoorbrug. Met de snelgroeiende olieindustrie rond Surgut is gekozen voor de aanleg van een vaste oeververbinding.

De brug is tussen 1995 en 2000 aangelegd en op 16 september 2000 opengesteld. De aanleg duurde relatief lang door de Russische financiële crisis van 1998 en het feit dat het bouwseizoen in Siberië kort is.

Referenties