Suriname

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Suriname.svg
Suriname
Suriname.png
Hoofdstad Paramaribo
Oppervlakte 163.821 km²
Inwonertal 567.000
Lengte wegennet 4.350 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autosnelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode SME

Suriname is een klein land in Zuid-Amerika. Het land telt 567.000 inwoners en de hoofdstad is Paramaribo. Het land is ongeveer 4 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Suriname is het kleinste land van Zuid-Amerika en ligt aan de noordkust aan de Atlantische Oceaan. In het westen grenst het aan Guyana, in het zuiden aan Brazilië en in het oosten aan Frankrijk (Frans-Guyana). De hoofdstad Paramaribo telt 250.000 inwoners, meer dan de helft van de Surinaamse bevolking, en ligt centraal in het noorden van het land. Het land heeft een grensdispuut met zowel Guyana als Frankrijk. Het grootste deel van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud, met een vlakke, gecultiveerde noordkust en een heuvelachtig tot bergachtig gebied in het zuiden. De Julianatop is met 1.286 meter het hoogste punt. Het land heeft een aantal rivieren, waarvan de Surinamerivier de belangrijkste is die ook door de hoofdstad Paramaribo stroomt. In het noordoosten ligt het Brokopondoreservoir, een stuwmeer van 1.560 km². Suriname heeft een heet, tropisch klimaat dat vrij stabiel is met een regenseizoen en een droog seizoen.

Suriname was tot 1975 een kolonie van Nederland. Sindsdien is het een onafhankelijk, democratisch land. Suriname geldt als één van de armste landen van Zuid-Amerika, met een inkomen van $ 4.000 per inwoner, ruim 2,5 keer zo weinig als buurland Brazilië. De bauxietindustrie domineert de economie, daarnaast zijn goud en olie belangrijke grondstoffen. De bevolking van Suriname is etnisch divers, een overblijfsel van de slaventijd. Hindoestanen vormen de grootste bevolkingsgroep, gevolgd door Surinaamse Creolen en Javanen. Een gevolg is dat Suriname zeer divers is in gesproken talen, alhoewel het Nederlands de enige officiële taal is. Circa 60% van de Surinamers spreekt het als moedertaal. Suriname is het enige Nederlandssprekende land in Zuid-Amerika. Alleen in het binnenland wordt Nederlands zelden gesproken.

Wegennet

In Suriname rijdt men links. Het is niet geheel duidelijk waar dit gebruik vandaan komt, in Zuid-Amerika rijdt iedereen behalve in Suriname en Guyana rechts. Het meest waarschijnlijk is dat Suriname, dat sinds de 17e eeuw door Britten en Nederlanders gekoloniseerd werd, de ongeschreven regels voor het landverkeer overnam uit de moederlanden. In zowel Nederland als in het Verenigd Koninkrijk was links rijden de regel. Tijdens de Britse overheersing van 1804 tot 1815 voerden de Britten formeel het linksverkeer in. Pas in 1906 werd in Nederland het rechtsverkeer formeel ingevoerd. De Nederlandse kolonies waar linksverkeer heerste bleven links rijden, waaronder zowel Suriname als Nederlands Indië. Er is geen doorgaande vaste wegverbinding met de omliggende landen waar rechts wordt gereden. Dat maakt dat er geen noodzaak is om de situatie van het linksverkeer te veranderen. De meeste auto's in Suriname zijn dan ook uit het Verenigd Koninkrijk en Japan geïmporteerd.

Een groot deel van de bevolking is geconcentreerd in en rond Paramaribo, met een zeer dunbevolkt binnenland. Een gevolg is dat het wegennet van Suriname erg beperkt is. Er zijn een aantal hoofdwegen, waarvan circa 1.200 kilometer verhard is. Er zijn geen autosnelwegen in Suriname, wel zijn in Paramaribo een aantal 2x2 wegen.

De East-Westlink (oost-westverbinding) is een cruciale oost-westroute vanaf de grens met Frankrijk tot aan de grens met Guyana, via Paramaribo. De grens met Frankrijk (Frans-Guyana) wordt gevormd door de rivier de Marowijne, hierover is geen brug, maar er gaat wel een veerdienst. Aan de Franse zijde gaat de N1 verder naar Cayenne. De oost-westverbinding kent ook twee belangrijke bruggen: de 1.500 meter lange Jules Wijdenboschbrug over de Surinamerivier in Paramaribo die in 2000 opende en de Coppenamebrug over de Coppenamerivier bij Jenny. Deze brug opende in 1999. De Corantijnrivier vormt de grens met Guyana. Hier is eveneens geen brug, maar er varen wel veerdiensten van South Drain naar Moleson Creek.

Vanuit Paramaribo loopt een verharde weg naar het op 40 kilometer naar het zuiden gelegen Paramaribo-Zanderij International Airport. Deze weg loopt als zandweg verder naar het zuidwesten. Naar het Brokopondomeer lopen geen verharde wegen. Buiten de Oost-westverbinding, wegen rond Paramaribo en de weg naar de luchthaven zijn er geen verharde wegen in Suriname. Er loopt geen weg naar Brazilië.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Suriname.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is spaarzaam en naar Nederlands model. Ook verkeersborden zijn naar Nederlands model.

Referenties


Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela