Sustenpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sustenpass
Hoogte 2.224 m
Weg
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november - mei
Opengesteld 1945
Kaart kaart

De Sustenpass is een bergpas in Zwitserland, gelegen in de Hauptstrasse 11 tussen de kantons Bern en Uri. De pas is 2.224 meter hoog, en is daarmee de 10e hoogste pas van Zwitserland. De gehele pasweg vanaf Innertkirchen tot Wassen is één van de langste van Zwitserland.

Kenmerken

De weg begint in het dorp Innertkirchen, waar ook de Grimselpass begint. De weg begint op 630 meter boven zeeniveau, en stijgt geleidelijk. Een groot deel van de route voert nog onder de boomgrens, en pas vanaf Gadmen beginnen de eerste serieuze stijgingen. Naar het zuiden ligt de 3.630 meter hoge Dammastock, maar deze ligt boven een onbereikbaar zijdal, en van de gletsjer is soms een glimp op te vangen. De Sustenpass kent vrij veel tunneltjes, bij Steingletscher heeft men uitzicht op de gletsjer van de 3.420 meter hoge Gwächtenhorn. De eigenlijke Sustenpass ligt op 2.259 meter boven zeeniveau, maar is slechts te voet begaanbaar. Het autoverkeer gaat 35 meter lager door een tunnel. De Sustenpass is derhalve één van de weinige hoge bergpassen waar op de top nog een tunnel ligt. Het uitzicht is erg mooi, maar niet zo overweldigend als op de Furkapass of Nufenenpass. De bergen zijn hier tot circa 3.400 meter hoog, waardoor er in de zomer beperkt eeuwige sneeuw te zien is. Vervolgens begint de afdaling naar Wassen. Deze afdaling is niet zo heel bochtig. Bij Wassen mondt de Sustenpass dan uit op de Hauptstrasse 2, die naar de Gotthardpass gaat.

De oostzijde van de Sustenpass.

Geschiedenis

Al in 1810 werd door de overheden van Bern en Uri om de Sustenpass aan te leggen als uitgebouwde weg. Daarvoor bestond hij al als handelsroute, maar was niet voor voertuigen zoals potskoetsen berijdbaar. De Sustenpass is tussen 1937 en 1945 aangelegd over een nieuw tracé. In de herfst van 1946 werd de weg vrijgegeven voor het verkeer. Het is daarmee één van de nieuwere passen van Zwitserland, alhoewel de Nufenenpass nog een paar decennia nieuwer is. De pas wordt vanwege de hoge kosten en de beperkte verkeersfunctie in de winter niet open gehouden.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass