Svartistunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Svartistunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Svartistunnelen
link={{{nummer}}}
Kruist Svartisen
Lengte 7.624 meter
Openstelling 00-00-1986
Intensiteit 600 mvt/dag
Locatie kaart

De Svartistunnel is een tunnel in Noorwegen, gelegen in Nordland. Door de 7,6 kilometer lange tunnel loopt de fylkesvei 17.

Kenmerken

De Svartistunnel is een enkelbuizige tunnel langs de westkust van Nordland, ten zuiden van Bodø. De tunnel loopt onder de gletsjer Svartisen door, als verbinding tussen het Glomfjord en het Nordfjord. Beide tunnelportalen zijn bijna op zeeniveau. De bergen boven de tunnel zijn tot ruim 1.000 meter hoog. De fylkesvei 17 is de kustroute van Bodø naar Mo i Rana. De weg heeft weinig doorgaand belang vanwege de oostelijker lopende E6.

Geschiedenis

De tunnel is midden jaren '80 aangelegd en opende in 1986 voor het verkeer. Bij openstelling was het enige tijd de langste tunnel van Noorwegen. De tunnel is behoorlijk smal en wordt beschouwd als de slechtste tunnel van Noorwegen, vrachtwagens passen niet in hun rijstrook, de rijbaan is slechts 5,1 meter breed. Ook heeft de tunnel last van ernstige condensvorming.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks circa 600 voertuigen door de tunnel. De fylkesvei 17 geldt als één van de mooiste wegen in de regio.

Zie ook

Referenties