Swat Expressway

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Motorway.svg
Swat Expressway map.png
?
Begin Nowshera
Einde Swat
Lengte 81 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M1 Pakistan.svg

Afslagsymbool.svg Dobian

Afslagsymbool.svg Ismaila

Afslagsymbool.svg Bakhshali?

Afslagsymbool.svg Katlang

De Swat Expressway, ook wel de Swat Motorway, is een expressway in Pakistan. De snelweg vormt een noord-zuidroute tussen Nowshera en de vallei van de rivier de Swat in de provincie Khyber Pakhtunkhwa. De snelweg is 81 kilometer lang. Het wegnummer van de snelweg is nog niet bekend.

Routebeschrijving

De snelweg begint bij Nowshera op de M1, ongeveer 40 kilometer ten oosten van Peshawar. De snelweg voert dan door een brede vallei naar het noorden en verloopt ten oosten van de N-45, rond de stad Mardan en verder door de vallei van de rivier de Swat. De snelweg eindigt in de buurt van Chakdara. De snelweg heeft twee tunnels en zes aansluitingen.

Geschiedenis

De bouw van de snelweg begon op 25 augustus 2016.[1] Op 21 mei 2018 opende de eerste 14 kilometer tussen de M1 en Dobian,[2][3][4] alhoewel op dat moment de inauguratie van 50 kilometer van de Swat Expressway plaatsvond. Het resterende 36 kilometer lange deel tot Katlang is in juni 2018 geopend.

De Swat Expressway was de eerste autosnelweg in Pakistan die door een provinciale overheid is aangelegd. De snelweg is in het beheer van de provincie Khyber Pakhtunkhwa.

Toekomst

De tweede fase omvat 31 kilometer verder tot aan de vallei van de Swat. Dit deel moet in december 2018 worden geopend. Een opening in februari 2019 wordt ook genoemd.[5]

Referenties