Swaziland

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Swaziland.png
Umbuso weSwatini
Swaziland.png
Hoofdstad Mbabane
Oppervlakte 17.364 km²
Inwonertal 1.343.000
Lengte wegennet 3.800 km
Lengte snelwegennet 15 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg freeway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode SD

Het koninkrijk eSwatini, voor 2018 bekend als Swaziland, is een van de kleinste landen van Afrika. Het land telt ruim 1,3 miljoen inwoners, de hoofstad is Mbabane met bijna 100.000 inwoners. De oppervlakte bedraagt ruim 17.000 km², vergelijkbaar met de helft van Nederland.

Inleiding

Swaziland is een klein binnengesloten land in het zuiden van Afrika. Het grenst aan drie zijden aan Zuid-Afrika en aan de oostkant aan Mozambique. Het land meet zo'n 130 kilometer van west naar oost en 175 kilometer van noord naar zuid. Het land bestaat uit valleien, heuvels, lage bergen en hooglanden. Het noordwesten van het land is het meest bergachtig, met grotere hoogteverschillen en canyons. De 1.862 meter hoge Emlembe op de grens met Zuid-Afrika is het hoogste punt van Swaziland.

Swaziland is een ontwikkelingsland, een groot deel van de bevolking werkt in de landbouw om zelfvoorzienend te zijn. De economie is aanzienlijk minder ontwikkeld dan Zuid-Afrika. De export van Swaziland bestaat hoofdzakelijk uit verschillende landbouwproducten. De belangrijkste handelspartner is buurland Zuid-Afrika. De ongeveer een miljoen inwoners wonen verspreid over het land; de verstedelijking is maar zeer beperkt. De hoofdstad Mbabane telt maar 70.000 inwoners. Het iets grotere Manzini telt er zo'n 73.000.

Het land werd pas in de 19e eeuw enigszins bevolkt, toen de huidige Swazibevolking naar dit gebied verhuisde. In de 19e eeuw trokken ook blanken vanuit Zuid-Afrika het land binnen. De grens met Zuid-Afrika werd in 1866 vastgelegd, maar werd in 1868 door de Britten geannexeerd. Eind 19e en begin 20e eeuw streden de Britten met de inheemsen om de macht, wat leidde tot enkele machtswisselingen. In 1968 werd Swaziland echt onafhankelijk. Het land is een koninkrijk, op 19 april 2018 hernoemde de koning het land naar eSwatini, een naam die al langer gebruikt werd voor Swaziland.[1]

Wegennet

In 2002 had Swaziland zo'n 3.800 kilometer aan wegen, waarvan zo'n 1.100 verhard. Het land kent één autosnelweg, die tussen de Zuidafrikaanse grens bij Oshoek en de hoofdstad Mbabane, een stuk van een kilometer of vijftien als onderdeel van de MR3. Daarnaast is de weg tussen Mbabane en Manzini gedeeltelijk uitgebouwd tot substandaard snelweg. Formele snelwegrestricties gelden op dit traject bijvoorbeeld niet en de bewegwijzering is dan ook niet gelijk aan die van een formele autosnelweg.

In het land zijn enkele hoofdwegen aangewezen, de zogenaamde main roads (afgekort MR). Andere genummerde wegen hebben de prefix D. Alle wegen zijn volledig tolvrij. Belangrijkste routes:

  • MR1 Motjane - Hhohho (Zuid-Afrika)
  • MR3 Ngwenya (Zuid-Afrika, wordt daar de N17) - Mbabane - Manzini - Lomashasha (grens met Mozambique, wordt daar de EN5)
  • MR8 Hhelehhele - Golela (grens met Zuid-Afrika)
  • MR9 Manzini - Mahamba (grens met Zuid-Afrika, wordt daar de R33)

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Swaziland volgt het stramien van Zuid-Afrika, al valt wel op dat de bebording in veel slechtere staat is dan in het buurland en er ook veel minder wegwijzers zijn geplaatst. Hoe dan ook, vrijwel alle wegen staan met groene borden bewegwijzerd met daarop witte tekst. Het ene stukje autosnelweg bij Mbabane is bewegwijzerd met blauwe borden met daarop witte tekst. De wegnummers staan aangegeven in goudgele platte tekst met hun prefix en nummer.

Het op de borden gebruikte lettertype is DIN1451. De enige taal op de bewegwijzering is het Engels.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan