Swaziland

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Swaziland.png
Umbuso weSwatini
Swaziland.png
Hoofdstad Mbabane
Oppervlakte 17.364 km²
Inwonertal 1.119.000
Lengte wegennet 3.800 km
Lengte snelwegennet 15 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Freeway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode SD

Het koninkrijk Swaziland is een van de kleinste landen van Afrika. Het is volledig door land omsloten en grenst aan Zuid-Afrika en Mozambique. Het westen en noorden van het land zijn bergachtig, naar het zuidoosten toe loopt het land vlak af naar het Zuid-Afrikaanse lowveld (laeveld). De ongeveer een miljoen inwoners wonen verspreid over het land; de verstedelijking is maar zeer beperkt. De hoofdstad Mbabane telt maar 70.000 inwoners. Het iets grotere Manzini telt er zo'n 73.000.

Swaziland is een van de armere landen van de wereld en het aantal auto's is gering. Het spreekt voor zich dat aanleg van een uitgebreid en hoogstaand wegennet niet tot de prioriteiten behoort.

Wegennet

In 2002 had Swaziland zo'n 3.800 kilometer aan wegen, waarvan zo'n 1.100 verhard. Het land kent één autosnelweg, die tussen de Zuidafrikaanse grens bij Oshoek en de hoofdstad Mbabane, een stuk van een kilometer of vijftien als onderdeel van de MR3. Daarnaast is de weg tussen Mbabane en Manzini gedeeltelijk uitgebouwd tot substandaard snelweg. Formele snelwegrestricties gelden op dit traject bijvoorbeeld niet en de bewegwijzering is dan ook niet gelijk aan die van een formele autosnelweg.

In het land zijn enkele hoofdwegen aangewezen, de zogenaamde main roads (afgekort MR). Andere genummerde wegen hebben de prefix D. Alle wegen zijn volledig tolvrij. Belangrijkste routes:

  • MR1 Motjane - Hhohho (Zuid-Afrika)
  • MR3 Ngwenya (Zuid-Afrika, wordt daar de N17) - Mbabane - Manzini - Lomashasha (grens met Mozambique, wordt daar de EN5)
  • MR8 Hhelehhele - Golela (grens met Zuid-Afrika)
  • MR9 Manzini - Mahamba (grens met Zuid-Afrika, wordt daar de R33)

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Swaziland volgt het stramien van Zuid-Afrika, al valt wel op dat de bebording in veel slechtere staat is dan in het buurland en er ook veel minder wegwijzers zijn geplaatst. Hoe dan ook, vrijwel alle wegen staan met groene borden bewegwijzerd met daarop witte tekst. Het ene stukje autosnelweg bij Mbabane is bewegwijzerd met blauwe borden met daarop witte tekst. De wegnummers staan aangegeven in goudgele platte tekst met hun prefix en nummer.

Het op de borden gebruikte lettertype is DIN1451. De enige taal op de bewegwijzering is het Engels.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan