Sydney

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sydney Harbour Bridge.jpg

Sydney is de grootste stad van Australië en de hoofdstad van New South Wales. De stad telt 5 miljoen inwoners en is tevens de grootste stad in het continent Oceanië.

Inleiding

Sydney sat.jpg

Sydney is gelegen aan de oostkust van Australië en ligt aan de Pacifische Oceaan. De stad ligt in het midden van oostelijk New South Wales, op 240 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Canberra. De metropool ligt in een redelijk vlak kustgebied, dat gekenmerkt wordt door diverse natuurlijke baaien, "harbours" genoemd. De grootste hiervan zijn de Sydney Harbour en Botany Bay. Sommige hebben een fjord-achtige structuur, met de afwezigheid van bergen. Het stedelijk gebied meet circa 60 kilometer oost-west en 40 kilometer noord-zuid. Het centrum van Sydney is de belangrijkste van Australië.

Sydney heeft een gematigd klimaat met warme zomers en zeer milde winters. De maximumtemperatuur varieert van 16 °C in juli tot 26 °C in januari. Neerslag is met ruim 1.200 mm per jaar frequent. In alle maanden valt ruim voldoende neerslag. Sneeuw komt niet voor, het heeft nog nooit gevroren in Sydney. Cyclonen doen Sydney niet aan.

Het centrum ligt aan de Sydney Harbour, maar neemt al sinds de tweede wereldoorlog in belangrijkheid af ten opzichte van andere gebieden van werkgelegenheid in Sydney. In 2004 was slechts 30% van de kantoorfuncties gesitueerd in het centrum, of Central Business District (CBD). Er wordt onderscheid gemaakt tussen de City of Sydney, die 177.000 inwoners telt, en stedelijk Sydney, die 4,5 miljoen inwoners telt. Er zijn 649 voorsteden, die vaak gewoon als wijken worden gezien. De stad groeide snel, in 1901 had Sydney 500.000 inwoners, wat groeide naar 1 miljoen in 1925 en 2 miljoen in 1962. In 2001 was dit gegroeid naar 3,4 miljoen, 4,5 miljoen in 2010 en 5 miljoen in 2016. De verwachting is dat Sydney in 2026 5,5 miljoen inwoners zal tellen en 7,6 miljoen in 2056.

Wegennet

Het snelwegennet van Sydney.
De Warringah Freeway.

Wat direct opvalt aan het wegennet van Sydney is het grote aantal drukke stadswegen en het relatief geringe aantal autosnelwegen, die motorway, freeway of expressway worden genoemd. Er is sprake van een volledige ring om Sydney, die echter uit vele snelwegtrajecten bestaat en op de meeste stukken slechts 2x2 rijstroken telt. Opvallend breed is de Warringah Freeway ten noorden van het centrum, die veel breder is dan de meeste andere snelwegen in Sydney. Op sommige snelwegen zijn 2x3 rijstroken beschikbaar, en incidenteel 2x4 rijstroken. Veel snelwegen zijn tolwegen, doorgaans de wegen die een motorway genoemd worden. Tevens opvallend is dat er vrij veel stedelijke tunnels in Sydney zijn, waarvan de meesten in de jaren 90 en 2000's zijn aangelegd. Desondanks is het snelwegennet niet erg dicht en heeft ook niet veel capaciteit.

Als gevolg van het geringe aantal snelwegen zijn de stadswegen naar internationale standaarden zeer druk te noemen, stadswegen door woonwijken met 80.000 voertuigen per etmaal zijn geen uitzondering. De snelwegen zijn doorgaans maar amper drukker. De drukste snelweg is de Warringah Freeway met 240.000 voertuigen, maar de meeste snelwegen liggen niet veel hoger dan 140.000 voertuigen per etmaal. Spectaculair zijn de snelwegen rond het Central Business District, die deels op viaducten langs de wolkenkrabbers liggen. Eén van de bekendste landmarks is de Sydney Harbour Bridge. Ernaast loopt de Sydney Harbour Tunnel.

Geschiedenis

De Cahill Expressway in aanleg in 1955.

In de jaren 40 werden er plannen ontvouwd voor een metropolitaan snelwegennet. Veel kwam hiervan echter niet van de grond, mede doordat er geen centrale beleidsmaker was, zo is de invloed van de Australische federale overheid op de snelwegenbouw relatief klein. Sommige snelwegen zijn door de staat New South Wales gefinancierd, maar de meesten zijn privaat aangelegd als tolwegen.

De Sydney Harbour Bridge opende in 1932 voor het verkeer, en is nog steeds de breedste brug met een grote overspanning ter wereld met 8 rijstroken, twee spoorlijnen en fiets- en voetpaden. Dit was destijds nog geen autosnelweg, de eerste autosnelweg was de Cahill Expressway, die op 24 maart 1958 opende langs het centrum van Sydney. In de jaren 60 werden ook de rest van de Cahill Expressway, de Western Motorway en de Warringah Freeway opengesteld. In 1969 opende de Southern Cross Drive en in 1972 opende de Western Distributor. Daarna was het wel gedaan met de snelwegenbouw. De stad en het verkeer stopte echter niet met groeien, met als gevolg dat veel onderliggende schakels al snel overbelast raakten met zeer hoge verkeersintensiteiten.

Het eerste project dat in de jaren 80 werd opgepakt, was de bouw van de Sydney Harbour Tunnel in 1988 en in 1992 werd opengesteld. Begin jaren 90 werd ook de Gore Hill Freeway opengesteld, evenals de South Western Motorway en de Anzac Bridge in de Western Distributor. Omstreeks de eeuwwisseling werden nog een aantal snelwegen opengesteld, zoals de Hills Motorway, Eastern Distributor, East Freeway en later de Westlink, de Lane Cove Tunnel en de Cross City Tunnel.

Toekomst

WestConnex

Het grootste wegenproject van Australië is gepland in Sydney, namelijk het megaproject WestConnex, waarbij de Western Motorway en de South Western Motorway naar 2x4 rijstroken verbreed worden en een 12 kilometer lange tunnel tussen beide snelwegen wordt aangelegd, samen met de Airport Link. Het project kost $ 11,5 miljard en moet tussen 2015 en 2023 uitgevoerd worden in fases.

In een later stadium wordt de WestConnex vermoedelijk aangesloten op de Western Distributor richting het centrum.

NorthConnex

Zie ook NorthConnex.

De Pacific Motorway begint in het noorden van Sydney en sluit niet aan op de noordring (Hills Motorway). Tussen beide snelwegen bevinden zich 22 verkeerslichten. Het is gepland om een ondergrondse snelweg aan te leggen die beide snelwegen linkt. Doorgaand verkeer hoeft dan niet meer over het onderliggend wegennet. Dit project wordt de NorthConnex genoemd.[1]

Wegnummering

Zie ook Hernummering van wegen in New South Wales.

In de jaren '60 werd de eerste nummering van de snelwegen rond Sydney ingevoerd, de F-routes. Deze werden rond 1968 ingevoerd naar Amerikaans model, met wegnummerschildjes die op de Amerikaanse schildjes leken. In 1993 werden de Metroads ingevoerd, met de prefix M, maar alleen in schrijftaal, de wegnummerschildjes waren zeshoekig en hadden alleen een nummer, geen prefix. Sinds 2013 zijn de wegen in New South Wales hernummerd met een alfanumeriek systeem met A- en M-wegen. De meeste snelwegen rond Sydney kregen daarna een laag M-nummer (M1, M2, M4, M5 & M7).

Tol

In New South Wales zijn geen lange-afstandstolwegen. Wel zijn een groot deel van de autosnelwegen in Sydney tolwegen, dit geldt voor een groot deel van de ringweg alsmede diverse tunnels. De meeste tolwegen in Sydney zijn ontwikkeld door het bedrijf Transurban, dat het merk Linkt gebruikt voor de tolwegen.[2] Met een transponder van Linkt kan men alle tolwegen in Australië berijden. Sinds 2013 is de tolheffing in Australië volledig elektronisch.

In het verleden waren er wel tolwegen tot buiten Sydney, de Pacific Motorway naar Newcastle was tot 1990 een tolweg en de Princes Motorway naar Wollongong was tot 1995 een tolweg. De nieuwe delen van de Pacific Highway zijn geen tolweg.

Verkeersintensiteiten

Sydney heeft een opvallend beeld van verkeersintensiteiten, namelijk dat stadswegen door woonwijken soms bijna net zo druk zijn als de freeways. Verkeersintensiteiten van 50.000 tot 80.000 voertuigen per dag op stadswegen door woonwijken met erfaansluitingen en verkeerslichten zijn niet ongebruikelijk. Aangezien de autosnelwegen in Sydney overwegend niet veel capaciteit hebben liggen de verkeersintensiteiten daar vaak niet veel hoger met 70.000 tot 90.000 voertuigen per dag. Enkele delen zijn breder, zo rijden 130.000 voertuigen over de Western Distributor, 155.000 voertuigen op de Sydney Harbour Bridge en als absolute uitschieter een kort stuk van de Warringah Freeway met 244.000 voertuigen per dag, de drukste weg van Sydney.[3]

Referenties

  1. northconnex.com.au
  2. www.linkt.com.au
  3. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume FreewayHunter Expressway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway