Sydney Harbour Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sydney Harbour Bridge
Overspant Sydney Harbour
Rijstroken 2x4
Totale lengte 1.149 meter
Hoofdoverspanning 503 meter
Hoogte brugdek 49 meter
Openstelling 19-03-1932
Verkeersintensiteit 155.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Sydney Harbour Bridge is een iconische boogbrug in Sydney, New South Wales, Australië. Over de brug loopt de Cahill Expressway.

Locatie

De brug overspant de Sydney Harbour, een natuurlijke haven, op een kleine 10 kilometer van open zee. De brug verbindt de noordelijke wijken met het centrum van Sydney en is de meest oostelijke brugverbinding van Sydney. De dichtstbijzijnde tweede brugverbinding is de 6 kilometer westelijker gelegen Gladesville Bridge. Parallel aan de Sydney Harbour Bridge ligt de Sydney Harbour Tunnel. Vanwege de concentratie verkeer rondom het Central Business District van Sydney is de brug een cruciale verbinding voor het verkeer.

Brug

De Sydney Harbour Bridge is gebouwd als een stalen boogbrug en biedt plaats aan spoorlijnen, een 8-strooks snelweg, voetgangers en fietsverkeer. De centrale overspanning is 503 meter lang en de breedste overspanning van een dergelijke lengte ter wereld. Het brugdek is 49 meter breed. In het midden is er een vrije onderdoorgang van 49 meter. Het hoogste punt bevindt zich 139 meter boven zeeniveau, lange tijd het hoogste punt in Sydney. Aan beide bruggenhoofden staan twee 89 meter hoge betonnen en granieten pylonen. Deze pylonen hebben geen structurele functie.

Geschiedenis

De eerste plannen voor een brug over de Sydney Harbour dateren van 1815, toen Francis Greenway een brug voorstelde. Hier kwam echter niks van terecht. In 1900 werd een wedstrijd uitgeschreven voor het brugontwerp, maar er werd er uiteindelijk geen gekozen vanwege de slechte ontwerpen. De planning voor de brug begon officieel in 1911. In 1912 werd John Bradfield aangewezen als de hoofdingenieur. Hij ging de wereld rond om andere bruggen te bekijken, en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat een vorm gelijk aan de Hell Gate Bridge in New York City het beste was. Hij voltooide het ontwerp in 1916, maar de uitvoering liet op zich wachten vanwege de Eerste Wereldoorlog.

In 1922 werd de aanleg van de brug goedgekeurd door de staat New South Wales. De brug werd ontworpen voor zes rijstroken, twee spoorlijnen en een deel voor voetgangers en fietsers. De spoorlijnen moesten aansluiten op de bestaande ondergrondse railinfrastructuur van het centrum van Sydney. In 1923 werden 799 gebouwen gesloopt om de bouw mogelijk te maken. Op 28 juli 1923 begon de officiële bouw van de brug, waarna de bruggenhoofden in 1928 voltooid waren. De bouw van de brug zelf begon in december 1928, en de bouw van de boog begon in 1929. De brug werd in 1931 in ruwbouw opgeleverd. De brug werd officieel opengesteld op 19 maart 1932.

In 1958 werd de tram over de brug gestaakt, en kwamen er twee extra rijstroken voor in de plaats. Eén daarvan is momenteel een busstrook. In de jaren 80 werd de brug overbelast. In 1988 begon de bouw van een parallelle tunnel, de Sydney Harbour Tunnel, die in 1992 opengesteld werd. De intensiteiten daalden daarna van 183.000 voertuigen in 1991 naar 138.000 voertuigen in 1993. Met het groeien van de agglomeratie groeide ook het verkeer op de brug weer, maar heeft nog niet zijn jaren 80 niveau bereikt.

Tol

Er wordt in zuidelijke richting tol geheven, dat aan de zuidkant van de brug betaald moet worden, feitelijk al op de Western Distributor. De tol varieert naar gelang de tijd van de dag. Tussen 2009 en 2023 was deze ongewijzigd en lag tussen A$ 2.50 en A$ 4.00, gelijk met dat van de Sydney Harbour Tunnel. Oorspronkelijk werd in beide richtingen tol geheven om de brug af te betalen, wat in 1980 gehaald was. De tol is sindsdien echter gebleven. In oktober 2023 is de tolheffing voor het eerst op de inflatie aangepast.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2016 maakten dagelijks 155.000 voertuigen van de brug gebruik.[2]

Referenties

  1. Sydney Harbour Bridge and Tunnel tolls to rise | nsw.gov.au
  2. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayIllawarra HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOlympic HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway