Sydney Harbour Tunnel
De Sydney Harbour Tunnel is een dubbelbuizige tunnel in Sydney, New South Wales, Australië. De tunnel moet de Sydney Harbour Bridge ontlasten. De tunnel is 2,8 kilometer lang.
Locatie
De tunnel verbindt de Warringah Freeway in het noorden met de Cahill Expressway in het centrum. De tunnel bedient niet exact dezelfde verkeersrelaties als de Sydney Harbour Bridge, daar de tunnel oostelijker loopt en ook oostelijker bovengronds aansluit. De tunnel ligt circa 500 meter ten oosten van de Harbour Bridge, en loopt bijna onder het Opera House door. De tunnel loopt tevens onder de wijken Milsons Point en Kirribilli door. Er wordt tol geheven, maar alleen richting het zuiden. Het tolstation ligt aan de noordkant van de tunnel in de middenberm van de Warringah Freeway.
Tunnel
De tunnel kent twee buizen, met elk twee rijstroken, zodat er 2x2 rijstroken beschikbaar zijn. De tunnel bestaat uit drie secties, twee 900 meter lange landtunnels aan de noordkant, twee 400 meter lange landtunnels aan de zuidkant en een 960 meter lange dubbele afgezonken tunnel. De tunnel ligt op zijn diepst 25 meter beneden zeeniveau. De afgezonken tunnel bestaat uit acht geprefabriceerde tunneldelen die 100 kilometer verderop in elkaar zijn gezet, afgesleept naar de tunnellocatie en vervolgens in een uitgebaggerde geul zijn afgezonken. De tunnel kostte A$ 554 miljoen en is sterk genoeg om aardbevingen of zinkende schepen te weerstaan.
Geschiedenis
De aanleg van de tunnel begon in januari 1988. De tunnel is gebouwd om de parallelle Sydney Harbour Bridge te ontlasten, die een wisselstrooksysteem kent en dagelijks 161.000 voertuigen verwerkt. Voordat de tunnel werd gebouwd reden dagelijks 182.000 voertuigen over de brug in 1991. De Harbour Tunnel opende op 31 augustus 1992, waarna de intensiteiten op de brug daalden naar 138.000 voertuigen in 1993.
Tol
Alleen verkeer richting het zuiden, naar het centrum, moet tol betalen voor de passage door de Harbour Tunnel. Dit is gedaan om terugslag van files op de Cahill Expressway, of in de tunnel zelf, te voorkomen. Het tarief varieert naar gelang de tijd van de dag, in de spits ligt de tol hoger. Men betaalt tussen A$ 2.50 en A$ 4.00 voor een passage. In juli 2007 is de tunnel volledig overgegaan op elektronische tol, wat de files voor de tolpoorten verminderde.
Verkeersintensiteiten
In 2005 reden dagelijks 86.000 voertuigen door de tunnel, die daarmee zijn maximale capaciteit bereikt heeft.
Referenties