Symboolmarkering

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder symboolmarkering wordt verstaan de markering die een specifieke vorm heeft en een figuur uitbeeldt. Symboolmarkeringen hebben vooral een informatieve functie.

Toepassingen

De meest toegepaste symboolmarkeringen zijn:

  • de waarschuwingsdriehoek als vooraankondiging van een voorrangsverplichting;
  • het fietssymbool om een fietsstrook mee aan te duiden;
  • het tunnelsymbool om aan te geven dat de rijstrook leidt naar een tunnel;
  • een rolstoelsymbool om een mindervalidenparkeerplaats mee aan te duiden;
  • een zig-zagstreep of "bliksemschicht" als vooraankondiging van een gevarenpunt;
  • pijlmarkeringen vormen een subcategorie van de symboolmarkering.

Materiaal

Bovenstaande symboolmarkeringen worden in normaal, wit markeringsmateriaal aangebracht. Tegenwoordig zie je soms ook verkeersborden aangebracht als markering die volledig in kleur zijn uitgevoerd. Deze symbolen bestaan uit losse stukjes thermoplast die als een legpuzzel op het wegdek worden gelegd. Met een gasbrander worden de losse elementen met elkaar verbonden en wordt het geheel aan het wegdek gehecht.

Afstandsaanduiders

Een in Nederland zeldzame vorm van symboolmarkering zijn de "afstandsaanduiders" of "slechtzichtmarkering". Dit zijn chevronpijlen ( ^ ) op het wegdek die op een dusdanige afstand van elkaar liggen, dat je op een veilige afstand van je voorligger rijdt als je twee van dergelijke pijlen kunt zien. In bijvoorbeeld België wordt deze markering veelvuldig toegepast. In Nederland is de markering toegepast geweest op o.a. de A12 bij Zevenaar en de A16 en A59 nabij knooppunt Zonzeel.


Externe bron

"ASVV", CROW 1996