Syracuse

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Syracuse New York.jpg

Syracuse is een stad in de staat New York in de Verenigde Staten. De stad is vernoemd naar de Italiaanse stad op Sicilië, en telt 143.000 inwoners, en heeft een agglomeratie van 651.000 inwoners (2018). Men spreekt de naam uit als ˈsɛrəkjuːs

Inleiding

Syracuse is gelegen in het centrale deel van de staat New York, en opvallend genoeg niet aan een significante waterweg, zoals de meeste andere grote steden in de staat. Syracuse ligt wel op het kruispunt van twee belangrijke snelwegen. Het Lake Ontario ligt in de nabijheid, zo'n 60 kilometer naar het noordwesten. De stad ligt 120 kilometer ten oosten van Rochester, 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Albany en 315 kilometer ten noordwesten van de stad New York. De agglomeratie meet ongeveer 25 bij 25 kilometer. Zoals zoveel steden in het noorden van de Verenigde Staten heeft de stad aan inwonertal ingeboet, van 221.000 in 1950 tot 147.000 nu. Door het banenverlies zijn veel mensen de stad ontvlucht, soms naar de suburbs rondom de stad, maar ook naar andere steden in het land. De agglomeratie groeide zelfs iets, maar veel minder snel dan het landelijk gemiddelde sinds de jaren 70.

Wegennet

Het snelwegennet is voor de omvang van de stad vrij uitgebreid, wat komt doordat de stad vroeger meer inwoners telde, en dat tijdens de planningsfase van het snelwegennet met een veel grotere groei in de regio rekening is gehouden. De I-81 vormt de noord-zuidverbinding, en de I-90 de oost-westverbinding. De I-481 vormt de oostelijke ringweg, terwijl de I-690 een oost-westverbinding door het centrum vormt. Daarnaast vormt de SR-481 een snelwegverbinding richting het noordwesten, en de SR-695 is een korte snelweg ten westen van het centrum. De I-90 is een tolweg, en hier maken weinig forenzen gebruik van.

Congestie

Congestie is niet een groot probleem in Syracuse. Wel kan het druk zijn op met name de I-81 omdat die slechts 2x2 rijstroken telt. Lange files zijn echter een uitzondering. De intensiteiten liggen ook vrij laag, desondanks hebben redelijk wat snelwegkilometers 2x3 rijstroken.

Referenties


Expressways in Syracuse

Interstate 81Interstate 90Interstate 481Interstate 690

SR-481SR-695