Szent László-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Szent László híd
M9.svg
Szent László híd.jpg
Overspant Duna
Rijstroken 1x2
Totale lengte 920 meter
Hoofdoverspanning 120 meter
Hoogte brugdek 9,5 meter
Openstelling 04-07-2003
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Szent László-brug (Hongaars: Szent László híd) is een kokerbrug in Hongarije, gelegen over de Donau nabij Szekszárd.

Kenmerken

De Szent László-brug is een betonnen kokerbrug, bestaande uit een hoofdbrug en aanbruggen aan weerszijden. De totale bruglengte bedraagt 920 meter. De hoofdbrug heeft 3 overspanningen van 120 meter en twee zijoverspanningen van 80 meter. De aanbruggen hebben aan beide uiteinden overspanningen van 3 x 65 meter. De brug is 14 meter breed en het brugdek ligt 9,5 meter boven de Donau. De brug is onderdeel van de M9 en heeft twee rijstroken. De brug ligt in landelijk gebied, even ten oosten van de stad Szekszárd. Het is de belangrijkste brug voor doorgaand verkeer in Zuid-Hongarije.

Geschiedenis

Oorspronkelijk waren er alleen bruggen bij Dunaföldvár en Baja, daartussen was een traject van 80 kilometer waar geen brugverbinding was. De brug is aangelegd als de eerste aanzet naar de Hongaarse M9, een geplande oost-westroute door Zuid-Hongarije. De brug is op 4 juli 2003 opengesteld[1] en was de eerste nieuwe brug over de Donau buiten Budapest sinds 1930. Tezamen met de brug is 20 kilometer van de M9 in gebruik genomen. De brug is enkelbaans aangelegd, een tweede brug is voorzien als de rest van de M9 aangelegd wordt.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Ladislaus I van Hongarije (1040-1095), in het Hongaars Szent László genaamd. Hij was tussen 1077 en 1095 de Koning van Hongarije, tijdens de Árpaden-dynastie. Hij werd 1192 door de Paus heilig verklaard.

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug