Túnel Porto Maravilha

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Túnel Porto Maravilha
Kruist Rio de Janeiro
Lengte 3.382 + 1.480 meter
Openstelling 01-03-2015 / 19-06-2016
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Túnel Porto Maravilha of Túnel Prefeito Marcello Alencar, ook wel de Túnel Rio 450, zijn twee tunnels in Rio de Janeiro, Brazilië. Het tunnelcomplex bestaat uit een 1,5 kilometer lange éénrichtingstunnel en een tweebuizige 3,3 kilometer lange tunnel. De tunnels lopen onder het centrum en verbinden de luchthaven Santos Dumont en de kleine haven in het centrum met de Avenida Brasil (BR-040) in het noorden.

Kenmerken

Via Binário do Porto

De Via Binário do Porto heeft een 1.480 meter lange éénrichtingstunnel die verkeer van het centrum naar het westen verwerkt. Deze ligt eerst ten noorden van de andere tunnel, maar kruist deze ondergronds in de wijk Saúde. De weg sluit daarna ten zuiden van de andere tunnel aan op het onderliggend wegennet, de Via Binário do Porto. De maximumsnelheid in deze tunnel is 60 km/h.[1]

Túnel Prefeito Marcello Alencar

Deze tunnel is tweebuizig met 3 rijstroken per richting en een enkelsporige lightrail tussen de twee verkeersbuizen. De tunnel heeft geen vluchtstroken. De tunnel loopt in een bocht en is 3.382 meter lang.[2] Het zuidelijke portaal bevindt zich bij het Museu Histórico Nacional in het centrum van Rio de Janeiro. De tunnel verloopt daarna onder de Avenida Alfred Agache en vervolgens onder de Avenida Rodrigues Alves, parallel aan de baai, en buigt naar het westen af. Het westelijke portaal bevindt zich bij het begin van de Avenida Brasil, een verlenging van de BR-040, ter hoogte van de Rua Rivadavia Correa. De maximumsnelheid in de tunnel is 80 km/h.

De tunnel bestaat constructief uit drie delen, een cut&cover-deel tussen de Rua Rivadavia Correa en Rua Silvino Montenegro, de diepe tunnel tussen Rua Silvino Montenegro en Praça Barão de Ladário, en een cut&cover-tunnel verder tot Praça XV. De gehele snelweg is 6.847 meter lang en loopt vanaf de Avenida Brasil tot de Avenida General Justo.[3]

De tunnel is gebouwd met de schildmethode en is in totaal 29,2 meter breed. Het bouwwerk is verdeeld in twee buizen met 3 rijstroken van 3,5 meter breedte en een buis voor een enkelsporige lightrail van 4 meter breed er tussen in. De doorrijhoogte is 4,6 meter. Het hoogste deel van de tunnel is 10,7 meter hoog.

Geschiedenis

Elevado da Perimetral

Oorspronkelijk liep op de plek van de tunnel een viaductsnelweg, de Elevado da Perimetral. Deze had 2x2 rijstroken en verliep over de gehele lengte waar nu de tunnel ligt, dwars voor het waterfront van het centrum van Rio de Janeiro langs. Deze viaductsnelweg is tussen 1950 en 1960 aangelegd. Het viaduct was van groot belang voor de bereikbaarheid van de luchthaven Santos Dumont, aangezien het de diverse invalswegen van Rio de Janeiro daarmee verbond. Vanaf 2 november 2013 is het viaduct gesloopt om plaats te maken voor een nieuw ontwikkelingsprogramma dat Porto Maravilha heet.

Porto Maravilha

Om het waterfront van dit deel van Rio de Janeiro te ontwikkelen is het project 'Porto Maravilha' (geweldige haven) gestart. Hierbij werd de Elevado da Perimetral gesloopt en vervangen door een tunnel. Niet het gehele viaduct is vervangen door de tunnel, het westelijkste deel ligt op maaiveld.

Op 1 maart 2015 opende de éénrichtingstunnel voor het verkeer, een 1,5 kilometer lang deel tussen Rua Visconde de Inhauma en Rua Antônio Lage.[4][5] De openstelling was ter ere van het 450 jarig bestaan van Rio de Janeiro.

Tussen oktober 2012 en juni 2016 is de Túnel Prefeito Marcello Alencar aangelegd, voorheen bekend als de Túnel da Via Expressa. Deze 3.382 meter lange tweebuizige tunnel met 2x3 rijstroken opende op 19 juni 2016 voor het verkeer, op tijd voor de Olympische Spelen.[6][7] Bij openstelling was het de langste tunnel in Brazilië.[8]

De tunnel is vernoemd naar Marcello Alencar (1925-2014). De politicus was burgemeester van Rio de Janeiro van 1983 tot 1986 en 1989 tot 1993. Daarna was hij de gouverneur van de staat Rio de Janeiro tussen 1995 en 1999.

Verkeersintensiteiten

Voorheen reden op de Elevado da Perimetral ongeveer 40.000 voertuigen per dag. Dit is niet bijzonder hoog voor 2x2 rijstroken.

Referenties