Túnel de Bracons

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Túnel de Bracons
Kruist Pirineos
Lengte 4.556 meter
Openstelling 03-04-2009
Intensiteit 6.500 mvt/dag
Locatie kaart

De Túnel de Bracons is een tunnel in Spanje, gelegen als onderdeel van de C-37 in Catalunya. De tunnel is 4,5 kilometer lang.

Kenmerken

De Braconstunnel is een enkelbuizige tunnel van 4.556 meter lengte. De tunnel heeft 3 rijstroken en een smalle middenstrip, in de stijgingsrichting zijn er twee rijstroken beschikbaar. De tunnel gaat onder een bergrug van de pre-Pyreneeën door die ter plaatse toppen tot 1.100 meter kent. Het westelijk tunnelportaal ligt op circa 770 meter hoogte en het oostelijk tunnelportaal op circa 680 meter, daardoor ligt de tunnel in een continue helling richting zuidwesten. De tunnel is onderdeel van de C-37 tussen Vic en Olot en is tolvrij.

Geschiedenis

Het verkeer tussen Vic en Olot verliep oorspronkelijk over de 1.132 meter hoge Collada de Bracons, een bochtige en tijdrovende route. Als onderdeel van het Pla d'infraestructures del transport de Catalunya is de C-37 opgewaardeerd en grotendeels over een nieuw tracé aangelegd tussen Vic en Olot, twee regionale stadjes in het noorden van Catalunya.

In 2002 opende het eerste deel van de C-37 tussen Manlleu en Torelló over 5 kilometer voor het verkeer. In 2003 begon de aanleg van de rest van de route tot Olot, inclusief de 4,5 kilometer lange Túnel de Bracons. Een nieuwe regering heeft het project stopgezet. Uit peilingen bleek dat een ruime meerderheid van de inwoners van de regio voor de aanleg van de C-37 was. In november 2005 zijn de werkzaamheden weer hervat. Op 3 april 2009 opende dit 19 kilometer lange deel uiteindelijk voor het verkeer tussen Torelló en de C-63 ten zuiden van Olot in de Vall d'en Bas.[1] Bij openstelling was het één van de langste tunnels van Spanje.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 6.500 voertuigen van de tunnel gebruik.[2]

Zie ook

Referenties