Túnel de Guadarrama

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Túnel de Guadarrama
link={{{nummer}}}
Blank.png
Kruist Sierra de Guadarrama
Lengte 3.340 meter
Openstelling 04-12-1963 / 1972 / 2007
Intensiteit 42.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Túnel de Guadarrama is een set van drie tunnels in Spanje, gelegen in het noordwesten van Madrid, op de grens van de regio Castilla y León. Door de tunnels loopt de AP-6 door de Sierra de Guadarrama.

Kenmerken

De túnel de Guadarrama bestaat uit drie aparte buizen die op verschillende momenten zijn gebouwd. De tunnels doorkruisen het Sierra de Guadarrama en liggen rond de Puerto de Guadarrama (1.511 meter), de traditionele bergpas vanaf Madrid naar het noordwesten. De buizen liggen op verschillende hoogtes, waarbij de oudste buis uit 1963 iets lager ligt en de andere buizen kruist. Aan de kant van Madrid is dit de meest noordelijke buis, is ondergronds de meest zuidelijke buis en komt aan de kant van Castilla y León als de middelste buis weer naar buiten. Deze tunnelbuis is ook het hoogstgelegen, het westelijke portaal bevindt zich op circa 1.315 meter boven zeeniveau. De tunnels liggen in een beperkte helling, de portalen aan de westkant zijn enkele tientallen meters hoger gelegen dan de portalen aan de oostkant.

De buis uit 1963 functioneert als een wisselbaan, die naar gelang de drukte in gebruik is. Omdat het tunnelcomplex te ver van Madrid zit voor een echte spitspiek heeft deze buis vooral nut tijdens weekenden en vakantie-uittochten als veel Madrileños weer naar hun geboortestreek of vakantie gaan. In totaal zijn er 7 rijstroken waarbij er maximaal 4 richting La Coruña en 5 richting Madrid inzetbaar zijn.

Túnel I

 • Lengte: 2.870 meter
 • Richting: wisselbaan
 • Rijstroken: 2
 • Jaar van openstelling: 1963

Túnel II

 • Lengte: 3.340 meter
 • Richting: La Coruña
 • Rijstroken: 2
 • Jaar van openstelling: 1972

Túnel III

 • Lengte: 3.148 meter
 • Richting: Madrid
 • Rijstroken: 3
 • Jaar van openstelling: 2007

Geschiedenis

Het Sistema Central is het dominante gebergte op de Spaanse Meseta waarbij de Sierra de Guadarrama de scheidslijn vormt tussen Madrid en de autonome regio Castilla y Léon. De route door het berggebied is van oudsher één van de primaire toegangswegen naar Madrid. Al in de 18e eeuw werd de eerste moderne weg over de bergpas Puerto de Guadarrama aangelegd. Met hellingen tot 11% was de bergpas niet echt geschikt voor vrachtwagens. Daarnaast werd het een knelpunt tijdens druk verkeer en bovendien was de bergpas in de winter regelmatig slecht berijdbaar door sneeuwval.

In de jaren '50 werden plannen gemaakt voor de bouw van een tunnel. In die tijd reden dagelijks 3.000 voertuigen per dag over de Puerto de Guadarrama. Vanwege de hoge kosten werd besloten om een tolconcessie op te richten om de bouw van de tunnel te financieren. Dit was de eerste tolweg van Spanje, en één van de eerste grote wegenprojecten in Spanje, dat destijds nog geen kilometer autosnelweg had. De bouw van de tunnel begon op 1 februari 1961 en werd in 34 maanden uitgevoerd. Op 4 mei 1963 werd de tunneldoorslag gevestigd. De tunnel is op 4 december 1963 opengesteld voor het verkeer.[1]

Later werd een aanvang gemaakt met de bouw van de AP-6, de Autopista del Noroeste van Collado Villalba naar Adanero, onderdeel van de autosnelweg van Madrid naar La Coruña. Hiervoor is ook een tweede buis aangelegd, die op 17 juli 1972 werd opengesteld voor het verkeer. Het zou nog zo'n 30 jaar duren voordat de gehele route van Madrid tot La Coruña een autosnelweg was.

Met de groei van de Spaanse economie migreerden veel mensen van het platteland naar Madrid om daar te werken. In de weekenden en vakantieperiodes keerden zij terug naar hun geboortestreek. Dit zorgde voor een verhoogd verkeersaanbod. Daardoor werden plannen gemaakt om de AP-6 te verbreden naar 2x4 rijstroken tot aan San Rafael en 2x3 rijstroken verder tot Villacastín. Als onderdeel van dit plan werd een derde buis aangelegd die op 30 maart 2007 is opengesteld voor het verkeer. Sindsdien is de oudste buis uit 1963 in gebruik als wisselbaan.

Tol

De Túnel de Guadarrama is een tolweg, onderdeel van het open tolsysteem van de AP-6. Het tolstation richting Madrid bevindt zich net ten westen van de tunnel bij San Rafael. Daar splitst ook de AP-61 naar Segovia af.

Verkeersintensiteiten

Gemiddeld rijden dagelijks 42.000 voertuigen door de tunnels, er is echter sprake van significante verschillen tussen de seizoenen, met name in de zomerperiode.[2]

Zie ook

Referenties