Túnel de La Habana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Túnel de La Habana
link={{{nummer}}}
Blank.png
Kruist Bahía de La Habana
Lengte 733 meter
Openstelling 31-05-1958
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Túnel de La Habana is een onderzeetunnel in Cuba, gelegen in de hoofdstad La Habana (Havana).

Kenmerken

De Túnel de La Habana is een dubbelbuizige tunnel met een lengte van 733 meter. De tunnel heeft twee buizen met elk twee rijstroken en is onderdeel van de Primer Anillo de La Habana, de ringweg van Havana. De tunnel gaat onder het Canal de Entrada door, die de haven van Havana met de Straat van Florida verbindt. Het noordelijk tunnelportaal bevindt zich bij het Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro, een fort bij de monding van het kanaal. Het zuidelijk tunnelportaal bevindt zich in het centrum van La Habana. De tunnel verloopt hier in een bocht om het hoogteverschil te overwinnen en sluit met verbindingswegen aan op het wegennet van het centrum.

De tunnel bestaat uit twee buizen die één tunnelelement vormen met een totale breedte van 21,85 meter, of 10,9 meter per buis (buitenafmetingen). Beide buizen hebben twee rijstroken van 3,35 meter breedte. In de tunnel is verkeerssignalering aanwezig.

Geschiedenis

De tunnel is tussen 1957 en 1958 aangelegd door het Franse bouwbedrijf Societé de Grand Travaux de Marseille, en is aangelegd via de afzinkmethode. De tunnel opende op 31 mei 1958 voor het verkeer en is nog steeds één van de belangrijkste kunstwerken van Cuba.

Tol

De tunnel was een tolweg, het voormalige tolstation bevindt zich net ten oosten van de tunnel.

Externe links

Referenties