Túnel del Negrón

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Túnel del Negrón
AP-66.svg
Túnel del Negrón.jpg
Kruist Cordillera Cantábrica
Lengte 4.102 meter
Openstelling 11-08-1983
Intensiteit 8.900 mvt/dag
Locatie kaart

De Túnel del Negrón is een tunnel in Spanje, onderdeel van de AP-66 door het Cordillera Cantábrica op de grens van Asturias en Castilla y León. De tunnel is 4,1 kilometer lang.

Kenmerken

De Negróntunnel is een tweebuizige tunnel van 4.102 meter lengte. De tunnel is gelegen in het Cantabrisch Gebergte (Cordillera Cantábrica), dat de scheiding vormt tussen de noordkust en de Meseta in het binnenland. De tunnel is onderdeel van de tolweg AP-66 tussen Oviedo en León. Het zuidelijk tunnelportaal bij Caldas de Luna in Castilla y León ligt op 1.229 meter hoogte, het noordelijk tunnelportaal in Asturias ligt op circa 1.180 meter hoogte. De Negróntunnel is het hoogste punt van de AP-66.

Markant is het enorme klimatologische en landschappelijk verschil aan beide kanten van de tunnel. De noordzijde aan de kant van Asturias heeft een oceaanklimaat en is groen met veel bebossing. De zuidzijde van Castilla y León heeft een heet landklimaat met een kaal en droog terrein dat bijna woestijnachtig is. Men kan van hitte en volle zon de tunnel inrijden en in Asturias in de mist en 20 graden koeler de tunnel uitkomen. Soms wordt het wel genoemd alsof men in 4 kilometer van Spanje naar Ierland rijdt.

Enkele kilometers ten zuiden van de tunnel ligt de Puente Ingeniero Carlos Fernández Casado, een grote tuibrug.

Geschiedenis

Oorspronkelijk verliep het noord-zuidverkeer tussen Asturias en de Meseta via de N-630 over de 1.378 meter hoge Puerto de Pajares. Dit is één van de grote bergpassen van Spanje. In de jaren '60 werden voor het eerst plannen gemaakt voor een tunnel die het verkeer zou vergemakkelijken, in die tijd werden de eerste tolwegen van Spanje met succes aangelegd en gefinancierd. De bouw van de AP-66 begon in juni 1976. Deze snelweg was technisch één van de lastigste om aan te leggen in Spanje.[1] Op 11 augustus 1983 werd de AP-66 opengesteld,[2] destijds nog grotendeels enkelbaans met tegenverkeer, waaronder in de Negróntunnel. De tweede fase omvatte het verdubbelen van alle grote tunnels en viaducten[3] en was op 9 juni 1997 afgerond.[4]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 8.900 voertuigen van de tunnel gebruik.

Zie ook

Referenties